Santokhi wil intensieve economische band met Caricom-landen
22 Feb, 00:01
foto
Minister Albert Ramdin en president Chan Santokhi tijdens de virtuele vergadering van de Caricom staatshoofden.


“We moeten slimmere manieren vinden om inkomsten te genereren voor de Caricom”, zei president Chan Santokhi maandag tijdens een virtuele tussentijdse Caricom staatshoofden vergadering. Hij heeft uitgelegd dat het een prioriteit voor Suriname is om de economische betrekkingen met de Caricom-lidstaten te intensiveren. De president verwees naar de trilaterale ontmoeting en discussies tussen Suriname, Guyana en Barbados. Dit initiatief zal volgens hem kansen creëren voor investeringen, handel en arbeid.

De uitvoering van de Caricom Single Market and Economy (CSME) en het bevorderen van de agri-food systemen stonden op agenda. President Santokhi heeft tijdens zijn bijdrage aan de vergadering benadrukt dat "we niet leven in een perfecte wereld, waar alle lidstaten het goed doen en onbeperkte budgetten hebben". Daarom is het van belang dat de Caricom eigen inkomsten genereert, om minder afhankelijk te zijn van bijdragen van de lidstaten. Santokhi is voorstander van de uitvoering van de harmonisatie van documenten voor het vrije verkeer van goederen en personen. Het staatshoofd heeft onderstreept dat Suriname uitkijkt naar succesvolle discussies over de uitvoering van de CSME, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Suriname onderstreept het belang van het bevorderen van de Caricom Agri-Food Systems Agenda. Santokhi heeft opgemerkt dat de sanitaire en fytosanitaire regels voor import en export belangrijk zijn en dienen gevolgd te worden, meldt de Communicatiedienst Suriname. “Er lijkt een gebrek aan transparantie van regels te zijn. De nationale regels van de ene lidstaat mogen geen belemmering vormen voor een andere exporterende lidstaat”, oppert het staatshoofd.  Verder geeft de president aan dat de niet-tarifaire handelsbelemmeringen moeten worden opgeheven. Volgens hem is de implementatie van de CSME, over het vrije verkeer van goederen, problematisch vanwege technische barrières die lidstaten opleggen bij invoer uit een andere lidstaat.

De president heeft zijn inzichten gedeeld met betrekking tot het ontwikkelen van het marketinginformatiesysteem Caricom-Agriculture. Behalve voor beleidsmakers is het voor importeurs en exporteurs noodzakelijk om kennis te hebben van wat de vraag en aanbod is van landbouwproducten binnen de Caricom.
Advertenties

Wednesday 30 November
Tuesday 29 November
Monday 28 November