Stg. Josaha opent doorgangshuis voor vrouwelijke delinquenten
19 Feb 2022, 20:51
foto
De ruime woonkamer van het tijdelijke doorgangshuis voor vrouwelijke delinquenten van Stg. Josaha.


Stichting Jocey's Safe Haven (Stg. Josaha) heeft een tijdelijk doorgangshuis (Home 1) in gebruik genomen voor (voormalige) vrouwelijke delinquenten, die helemaal geen opvangmogelijkheden hebben. Hiermee is een jarenlange droom van oprichter en voorzitter Joyce Bijlhout-Kluivert in vervulling gegaan.

Stg. Josaha werd op 18 mei 2017 opgericht en heeft als doel om de re-integratie van vrouwelijke delinquenten te bevorderen door hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid in de samenleving te stimuleren in de ruimste zin des woord. Verder wordt deze doelgroep ook ondersteund met onder andere de opvoeding en verzorging van hun kinderen ter realisering van een hechte gezinsband en verantwoord ouderschap.

Volgens de stichtingsvoorzitter is de woning nog niet volledig betaald, maar wel gedeeltelijk al ingericht. Bijlhout-Kluivert gelooft erin dat op termijn Home 1 volledig zal zijn ingericht. Voor nu ziet het doorgangshuis er zeer geriefelijk uit. De vrouwelijke delinquenten komen bij het nemen van hun intrek volledig tot rust, zegt de stichting. De eerste woning bestaat uit drie slaapkamers. Iedere kamer is voorzien van een eenpersoonsbed met een gezondheidsmatras, een klerenkast en een ventilator. Verder kan ook de was worden gedaan en is er een ruime woonkamer met een lekker zittend bankstel waar naar de televisie kan worden gekeken.

Om te zorgen voor een goede opvang van de vrouwen zijn een zorgmoeder, Mina Kromosetiko, en een coördinerend echtpaar (Rivano en Lydia Menasse) aangesteld. De zorgmoeder is het eerste aanspreekpunt voor de vrouwen en zij houdt toezicht op de huisregels. Zij zal met praktische tools de vrouwen wegwijs maken in het ontwikkelen van hun vaardigheden op het gebied van persoonlijk ondernemerschap. Er wordt hierbij gedacht aan onder andere het leren bakken van brood en of gebak en moestuintjes aanleggen. In Home 1 zal er ook aandacht worden besteed aan de geestelijke begeleiding van de cliënten. Verder zullen er congressen, seminars en workshops georganiseerd worden die het zelfbeeld, bewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel van de doelgroep bevorderen en de persoonlijkheid van de doelgroep ontwikkelen.

De zorgmoeder valt onder het toezicht van het coördinerend echtpaar voor Home 1. In afstemming met het echtpaar wordt er invulling gegeven aan het behandelplan dat in overleg met de Zorgunit van Prison Fellowship Suriname  is opgesteld. De monitoring van dit traject ligt in handen van de directeur van Stg. Josaha, Sharon Hertsberg.
De opvang voor voormalige vrouwelijke delinquenten, die zich vrijwillig opgeven, is voor een periode van drie tot zes maanden. De selectie moet nog plaatsvinden.
De woning is ingezegend door pastor Henk de Graaf van Nehemia Ministries Paramaribo. Hij sprak van een heel belangrijke stap en beloofde ook zijn ondersteuning te geven aan dit opvanghuis.
Naast Bijlhout-Kluivert bestaat het bestuur van Stg. Josaha uit Saskia Wirodikromo-Dopo (secretaris) en Shirley Maclean (penningmeester).
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May