Atompai: Geen reorganisatie korps met minister Amoksi
18 Feb 2022, 00:00
foto
Poetini Mielando Atompai, voorzitter van de SPB.


De voorzitter van de Surinaamse Politie Bond (SPB), Poetini Mielando Atompai, vindt dat minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie niet in staat is leiding te geven aan de reorganisatie van het Korps Politie Suriname. Hij zegt in gesprek met Starnieuws dat de bewindsman verantwoordelijk is voor 95% van de problemen waarmee het korps te maken heeft. "Ik vind dat hij het werk niet aankan. De algemene ledenvergadering zal zich binnenkort hierover uitspreken", stelt de voorman van de SPB in het vooruitzicht. 

Uit een recente brief van president Chan Santokhi aan minister Amoksi wordt aangegeven wat de taken zijn van het Interim Management Team (IMT) van het korps. Dit team bestaat uit de politiefunctionarissen Ruben Kensen (waarnemend korpschef), Stanley Changoer (plaatsvervangend korpschef), Bryan Isaacs en Rishi Akkal. Kensen, Isaacs en Akkal zijn bevorderd tot commissaris van politie. Changoer was reeds in die functie benoemd. Isaacs is aangesteld als directeur Operaties en Akkal als directeur Beleidsvoorbereiding en Beheer.

Atompai merkt op dat de verdere invulling van het IMT en vaststelling van de taken en werkwijze ten spoedigste ingevuld wordt op basis van aanwijzingen van de minister van Justitie & Politie, na goedkeuring van de president. Hij benadrukt dat reorganisatie niet ergens middenin moet beginnen. "Alles moet gereorganiseerd worden van top tot beneden. De man die de problemen heeft gecreëerd, kan deze niet gaan oplossen nu", voert de vakbondsleider aan. 

Het IMT moet onder andere:
- meetbare operationele verbeteringen aanbrengen van gemiddeld 20% op verschillende gebieden
- een beleidsplan voor de komende tien jaren met bijbehorende begroting opstellen
- de nieuwe leiding van het korps voordragen na afronding van een selectieproces
- herstarten van de voortgezette opleiding, kaderopleiding en inspecteursopleiding
- het opleiden van ten minste 50 hulpofficieren van justitie
- het organiseren c.q. voorbereiden van een nieuwe opleiding voor hogere officieren op academisch niveau
- terugbrengen van het personeelstekort met 50%
- de formatie van het korps actualiseren
- het inlopen van 75% van de achterstanden in bevorderingen en gratificaties.

Het IMT is ingesteld voor zes maanden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May