Open brief Studentenvereniging-VMSS aan vicepresident
17 Feb 2022, 18:41
foto


Excellentie,

Gaarne uw aandacht voor het navolgende.
 
De regering heeft sinds haar aantreden meerdere malen kenbaar gemaakt zich te willen inzetten om de diverse problemen met betrekking tot huisvesting aan te pakken en die tot het verleden te laten behoren. De verschillende uitreikingen van bereidverklaringen en toewijzingsbeschikkingen in de afgelopen periode spreken voor zich. Vermeldenswaard is dat de verschillende woningbouwprojecten ook deel uitmaken van de oplossing van het  huisvestingsvraagstuk.
 
Kort na het aantreden van de regering werd bekendgemaakt dat er een onderzoek zal worden verricht naar de diverse woningbouwprojecten van de overheid. Dit, vanwege vermoedelijke misstanden. In dat kader is een clusterteam ingesteld en alle acties met betrekking tot toewijzing van de woningen on hold gezet. Degenen met een toezegging ten tijde van de (vorige) regering en goedkeuring van de bank waaronder 25 leden van de Vereniging voor Minderdraagkrachtige Studenten in Suriname moesten de resultaten van dit onderzoek afwachten.
 
Kort geleden werd deze groep opgeschrikt met de berichtgeving dat huizen werden geoccupeerd op het zogenaamd Dalian project alwaar aan hen woningen zijn toegezegd. De handelingen van de occupanten op voornoemd project werd door grote delen van de gemeenschap, de regering en DNA afgekeurd. Uw standpunt in deze was duidelijk namelijk occupatie is verboden en zal niet worden getolereerd. Op instructie van de minister van Justitie en Politie werden deze occupanten verwijderd uit eerdergenoemd project. De rust is teruggekeerd bij de kleine groep bewoners aldaar, maar dit is niet het geval bij degenen die in afwachting zijn op een uiteindelijke toewijzing.
 
Thans zijn de huizen vrij van occupanten, maar tegelijkertijd onbewoond in wind en weer ten prooi van ongedierte. De vragen die thans bij de vereniging rijzen  zijn:
- hoelang zullen deze huizen nog in wind en weer staan voor ongedierte?
- wanneer zullen de huizen daadwerkelijk worden gebruikt voor hetgeen waarvoor deze zijn opgezet?
- wordt er met de huidige situatie op het Dalian project geen ruimte gecreëerd voor weder bezetting van de huizen door occupanten ?
- hoelang zal bedoeld onderzoek nog duren?
Het is belangrijk om te benadrukken dat er is geïnvesteerd in het opzetten van het genoemd woningbouwproject en het is de bedoeling dat de woningen ten verkoop worden gesteld aan burgers om zodoende de investeringen terug te innen.
 
Het feit dat er onderzoek gaande is neemt niet weg dat het mensonwaardig is dat woningzoekenden (onder andere leden van de VMSS) reikhalzend uitkijken naar de toewijzing van de woningen op het Dalian project terwijl honderden van deze woningen in wind en weer staan voor ongedierte. De vereniging is van mening dat het toewijzen van de woningen geen noemenswaardige invloed zal hebben op het onderzoek van het clusterteam. Na het aangekondigde onderzoek zullen de woningen toch toegewezen moeten worden aan woningzoekenden om de investeringen aldaar terug te innen. De toewijzing zal eerder ervoor zorgen dat de huizen niet verder in waarde afnemen en ook zorgen voor inkomsten voor terug betaling van mogelijke schuldeisers en het initiëren van nieuwe projecten.
 
Vanaf het aantreden van de regering heeft de vereniging meerdere malen brieven gericht naar verscheidene actoren belast met de uitvoering van genoemd woningbouwproject en toewijzing van de woningen zo ook uw kabinet, echter zonder het gewenste resultaat.
 
Het zoeken naar onderdak is een nijpend probleem waarmee helaas ook studenten en afgestudeerden mee geconfronteerd raken. Dit ondanks zij goed zijn bevonden om in aanmerking te komen voor een volkswoning. Met de toewijzing van de woningen op (onder andere) het Dalian project zal het huisvestingsprobleem over het algemeen en in het bijzonder voor de leden van de vereniging worden verholpen en mogelijke voorkoming van occupatie. Derhalve naderen wij u met het verzoek als een man met een hart voor het volk van Suriname om alles binnen uw vermogen te doen opdat de feitelijke toewijzing van de woningen daadwerkelijk kan plaatsvinden.

Het bestuur van de Studentenvereniging-VMSS
Desie P. van Dun LL.M, voorzitter

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May