Column: Als ze beter zijn?
17 Feb 2022, 00:59
foto
Nationale damesselectie die uitkwam tegen Barbados. (Foto: SVB)


De nationale vrouwenselectie is versterkt met dames die buiten 's landsgrenzen wonen en werken. In navolging van het project bij de mannen, heeft Tevreden group ervoor gezorgd dat ook de damesvoetbalselectie versterking heeft van speelsters uit Europa. De mededeling kwam zonder aankondiging en was nogal verrassend, maar niet minder welkom. Je moet wel erg veel durf hebben om zonder enige voorbereiding, zo een ingrijpende stap te maken. De diaspora-dames hebben karakter getoond om zonder schroom toe te geven aan het verzoek om voor Suriname uit te komen. Het gebaar alleen al dat deze jonge vrouwen hebben gedaan naar Suriname (een land dat voor de meeste van hen vreemd is) is hartverwarmend en verdient waardering. Daargelaten de expertise die deze speelsters meebrengen, zal hun positieve energie de nationale ploeg zeker een boost geven. We moeten wel beseffen dat hoewel er nu veel meer kwaliteit is toegevoegd aan de groep, de prestaties niet meteen omhoog zullen schieten. Het zal tijd en inspanning vergen om te smeden aan een goed team.

Ongeacht de uitkomst van deze twee wedstrijden, kan nu al gesteld worden dat Tevreden Group gescoord heeft met deze actie. Ze heeft namelijk blijk gegeven van respect voor de dames, waardoor Suriname nu ook kan bouwen aan een vrouwelijke versie van Natio nieuwe stijl, namelijk Natia Nieuwe Stijl (Natia). Mocht deze actie gecontinueerd worden, dan kan de vrouwenselectie wel uitgroeien tot een degelijk elftal. Hier te lande moet men de dames niet als rivalen beschouwen, maar als maatjes aan wie ze zich kunnen optrekken. In een interview heeft de bondscoach zich laten ontvallen dat de diaspora-dames geselecteerd zullen worden als ze beter zijn. Hoewel de uitspraak op zich normaal genoemd kan worden, had het een sceptische ondertoon, hetgeen verontrustend is en riekt naar favoritisme. Met favoritisme zal 'Natia' niet ver komen, omdat de selectie niet zal geschieden op kwaliteit, maar op emoties. Dit fenomeen moet meteen de kop ingedrukt worden, omdat het tweedracht zal zaaien, waar juist eenheid de sleutel is.

Met die uitspraak kan je verschillende kanten op. Je zou eruit kunnen halen dat de bondscoach een grappenmaker is die meent dat de lokale speelsters hier die mede vanwege de Covid-19 pandemie al sinds jaar en dag niet voetballen, beter zijn dan de dames die in Nederland al weer een hele tijd trainen en competities afwerken. Ook zou je eruit kunnen concluderen dat de keuzeheer de Tevreden Group een brevet van ongeschiktheid geeft, omdat ze dames die niet deugen zouden hebben opgeroepen. Elke coach die zichzelf respecteert zal met de best mogelijke selectie willen aantreden en dankbaar moeten zijn met dames die op een hoger niveau acteren dan de lokale dames. De bondscoach zou juist de verbindende kracht moeten zijn die niets aan het toeval overlaat om cohesie in de groep te hebben.

Het concept om spelers/speelsters die op een hoger niveau acteren dan de lokale speelsters is uniek en uitermate geschikt om het niveau van de lokale sporters op te krikken. Er mag geen ruimte zijn voor sentimenten, anders zal het mooie initiatief om het lokale niveau omhoog te brengen, net als vele andere, in de kiem gesmoord worden.

Mireille Hoepel
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May