President Ghana: Maximaliseer local content
16 Feb 2022, 16:48
foto
De Ghanese president Nana Dankwa Akufo-Addo arriveert in het Marriott Hotel in Georgetown voor de bijwoning van de 2022 International Energy Conference. (Foto: Keno George)


Guyana is nog steeds bezig met de ontwikkeling van zijn ontluikende olie- en gassector en de Ghanese president Nana Dankwa Akufo-Addo heeft het land geadviseerd om het aantal Guyanezen dat bij de sector betrokken is te maximaliseren, maar ook om belangrijke milieuvoorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het verminderen van affakkelen offshore.

"Om duurzame energie te garanderen, is het van cruciaal belang dat we de sociaal-economische en ecologische voordelen beheren", zei de Ghanese president dinsdag bij de opening van de 2022 International Energy Conference die wordt gehouden in het Marriott Hotel in Georgetown. De Ghanese leider heeft meer dan tien suggesties gedaan aan de Guyanese autoriteiten als onderdeel van zijn openingstoespraak.

Hij drong erop aan dat Guyana ernaar streeft te garanderen dat een rechtvaardige ontwikkeling wordt vergemakkelijkt door de enorme olie-inkomsten en door de exploitatie van aardgasbronnen. Dit kan worden gedaan door "juiste wettelijke richtlijnen" en door ervoor te zorgen dat de aardolie-inkomsten efficiënt worden gebruikt in de nationale begroting voor belangrijke ontwikkelingsprioriteiten.

De Ghanese president benadrukte ook dat Guyana "ambitieuze milieudoelen" moet blijven nastreven. De Guyanese autoriteiten hebben al benadrukt dat er een sterke focus zal zijn op het beschermen van de enorme bosrijkdommen van het land - die ongeveer zo groot zijn als Engeland - en op het helpen beschermen tegen de schadelijke effecten van klimaatverandering.

Hoewel de productie van olie en gas voor de kust van Guyana het land in staat heeft gesteld aanzienlijke inkomsten te genereren die naar verwachting zullen worden gebruikt voor de ontwikkeling van het land, zijn er enkele milieuproblemen geuit.

Een bijzondere zorg was ExxonMobils overmatig affakkelen van aardgas van zijn Liza Destiny-olieschip in de Liza Phase 1-ontwikkeling. Dit overmatig affakkelen is schadelijk voor het milieu, maar het bedrijf heeft de Environmental Protection Agency (EPA) US$ 45 betaald per ton overtollig uitgestoten kooldioxide-equivalent (CO2e).

Ondanks deze beschuldiging benadrukte de Ghanese president dat Guyana het affakkelen van aardgas tot een minimum moet beperken, rekening houdend met de schadelijke gevolgen voor het milieu. Hij suggereerde ook dat Guyana "de voordelen maximaliseert door lokale middelen en bedrijven in alle facetten van de waardeketen te gebruiken".

Aan het begin van zijn inleiding legde hij uit dat Ghana een Local Content-wet heeft uitgevaardigd die een verplichte betrokkenheid van Ghanezen - professionals en bedrijven - op alle gebieden van olie en gas mogelijk maakt. "Het gaat niet om nationalisatie, maar om een ​​middel om investeerders samen te brengen met de lokale bevolking... (en) sociale harmonie en cohesie te verzekeren", benadrukte de president.

Ghana begon in 2010 met de productie van olie, tientallen jaren nadat de exploratie was begonnen. En de Ghanese president vindt dat Ghana de nodige ervaring heeft om de ontwikkeling van Guyana's olie- en gassector te ondersteunen.

In het afgelopen jaar hebben Guyana en Ghana de samenwerking en de bilaterale banden versterkt en heeft Guyana aanzienlijke steun gekregen bij het vormgeven van zijn olie- en gasgovernancekader. President Akufo-Addo benadrukte dat Guyana's recentelijk aangenomen historische Local Content Law tot stand is gekomen met steun van Ghana.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May