Mottley: Burgers kunnen geen huurders zijn van eigen land
16 Feb 2022, 12:55
foto
Premier Mia Mottley van Barbados bij de opening van de 2022 Inernational Energy Conference and Expo in Georgetown, Guyana. (Foto: Keno George)


De Barbadiaanse premier Mia Mottley heeft de lokale bijdrage (local content) in het Caribisch gebied krachtig verdedigd. Ze stelt dat burgers in staat moeten zijn om op een winstgevende manier deel te nemen aan de ontwikkeling van hun land.

De premier is een van de vier staatshoofden die opmerkingen heeft gemaakt bij de opening van de Internationale Energieconferentie en Expo van 2022 in het Marriott Hotel in Kingston, Georgetown.

In haar karakteristieke openhartige manier van spreken vertelde ze de honderden aanwezige afgevaardigden en bezoekers dat alle belanghebbenden bereid moeten zijn om deze openhartige engagementen aan te gaan en "ongemakkelijke waarheden" te ontleden over kwesties variërend van klimaatverandering tot een eerlijk mondiaal systeem. Ze toonde echter interesse in commentaar op local content in het Caribisch gebied.

"De dag dat we onze burgers die deelnemen aan actief burgerschap geen kansen bieden om te profiteren van het patrimonium van onze landen, is de dag dat we de zaden van vernietiging zaaien voor onze naties", zei de premier terwijl het publiek haar een daverend applaus gaf.

Het hoofd van de CARICOM Private Sector Organization (CPSO) Gervase Warner, uitte in een gelekte e-mail, zijn bezorgdheid dat de nieuwe Local Content-wet van Guyana de vrijhandelsbepalingen van het herziene Verdrag van Chaguaramas zou kunnen schenden. Dit is het centrale verdrag van de Caribische Gemeenschap (CARICOM), waarvan Guyana een lidstaat is.

Veel lokale spelers uit de particuliere sector verdedigden de wet van Guyana en benadrukten dat het een cruciaal instrument is om Guyanese bedrijven te helpen profiteren van de nieuwe olie- en gasindustrie, maar het is ook subtiel ontworpen om buitenlandse bedrijven in staat te stellen op een zinvolle manier deel te nemen aan de voortgezette commerciële activiteiten in het land.

Ondanks het verzet van de lokale particuliere sector, zei de CPSO dat het van plan was om CARICOM en de regering van Guyana te betrekken bij de onlangs aangenomen Local Content-wet.

De premier van Barbados verwees niet specifiek naar deze situatie, maar zinspeelde op "moeilijke gesprekken in CARICOM" die local content kunnen bevatten. En belangrijker nog, benadrukte premier Mottley: "Het is onze plicht om dat glad te strijken, maar om ervoor te zorgen dat we in geen enkel stadium, als nieuwe onafhankelijke naties van onze wereld, onze burgers achterlaten als pachters in hun eigen land."

In reactie op het spervuur ​​van kritiek had het CPSO gezegd dat het niet beweert de "arbiters van goed en kwaad te zijn over zaken die lijken af ​​te doen aan de vaste rechten die voortvloeien uit het Herziene Verdrag van Chaguaramas." Dit verdrag leidde tot de oprichting van de Caribische interne markt en economie (CSME). De CSME is een ambitieus initiatief dat naar verwachting de economische integratie en het verkeer van goederen, diensten en kapitaal door de CARICOM zal vergemakkelijken zonder tarieven of andere beperkingen. Maar de volledige implementatie van de CSME werd belemmerd door het beleid en de wetten van sommige CARICOM-lidstaten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May