Commissie A,W&J buigt zich over ontslagaanvragen
15 Feb 2022, 15:09
foto
Minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en
Jeugdzaken met de ingestelde commissie Beoordelingscriteria Ontslagaanvragen.


De commissie ‘Beoordelingscriteria Ontslagaanvragen’ zal aanvragen van werkgevers om een ontslagvergunning voor de opzegging van de dienstbetrekking met de werknemer, beoordelen. Deze werkgroep is maandag ingesteld door minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (A,W&J). De Arbeidsinspectie zit in de commissie om na te gaan of er bij de melding van de beëindiging van de dienstbetrekking wegens dringende reden(en), bezwaar bestaat tegen de opgegeven gronden.

De algemene doelstelling van de commissie is het concipiëren van een beschikking met beoordelingscriteria Ontslagvergunningsaanvragen en ontslagmeldingen en een beschikking waarin het huishoudelijk reglement voor de Ontslagcommissie en de Arbeidsinspectie wordt vastgesteld.

De Ontslagwet 2018 is op 1 november 2018 inwerking getreden. Ingevolge artikel 2 lid 1 van de Ontslagwet 2018 is het een werkgever verboden om de dienstbetrekking met de werknemer te beëindigen zonder ontslagvergunning verleend door of namens de minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken. Verder is in de wet opgenomen dat indien ontslag wordt aangezegd wegens dringende reden, de werkgever verplicht is dit binnen 4 werkdagen schriftelijk te melden bij het hoofd van de Arbeidsinspectie onder opgave van de dringende reden.

De Commissie Beoordelingscriteria Ontslagvergunningsaanvragen en ontslagmeldingen zal onder meer de Ontslagwet en de jurisprudentie inzake beoordelingscriteria met betrekking tot ontslagzaken bestuderen. Ook zal zij de vakbeweging, het bedrijfsleven en de relevante overheidsafdelingen binnen en buiten het ministerie van Arbeid consulteren en de beoordelingscriteria voor ontslagzaken formuleren. Het vaststellen van een huishoudelijk reglement voor de Ontslagcommissie en de Arbeidsinspectie behoort ook tot de taken van de werkgroep, meldt de Communicatie Unit van A, W&J).

De commissie wordt geleid door Glenn Piroe. De leden zijn Meena Kandhai- Ramai, Wihtley Lodik, Maureen Held, Glenn van der San en Jean Moerawi als secretaris.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May