Tijdperk van grote winsten terug voor oliegiganten
14 Feb 2022, 21:11
foto
Het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil, het Franse TotalEnergies en de Britse giganten Shell en BP hebben afgelopen week bekendgemaakt dat ze een winst van in totaal US$ 66,7 miljard hebben geboekt in 2021. (Foto: AFP)


Stijgende energieprijzen hebben enorme winsten opgeleverd voor oliemaatschappijen - samen met felle kritiek van milieuactivisten en politici in een tijd waarin consumenten worden achtergelaten met stijgende rekeningen. Het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil, het Franse TotalEnergies en de Britse giganten Shell en BP kondigden afgelopen week winsten aan van in totaal US$ 66,7 miljard over 2021.

Het betekende een enorme ommekeer vanaf 2020, toen ze verliezen boekten toen de pandemie opdook, wat leidde tot lockdowns die de wereldeconomie tot stilstand brachten en de prijzen van ruwe olie deden instorten. Maar de olie- en gasprijzen stegen vorig jaar enorm en stegen tot US$ 70 per vat, nadat ze in 2020 kort in negatief gebied waren gezakt.

De belangrijkste internationale en Amerikaanse contracten stegen in januari naar het hoogste punt in zeven jaar en staan ​​nu op ongeveer US$ 90 per vat. De gasprijzen bereikten ondertussen records in Europa.

"Oliemaatschappijen hebben geprofiteerd van een buitengewone uitlijning van de planeten", zegt Moez Ajmi, olie-industrie-expert bij EY consultancy. Naast hogere energieprijzen hebben energiebedrijven hun activa "opgeruimd" om alleen de meest winstgevende te behouden, zei Ajmi.

De bedrijven versterkten ook hun kostenbesparingsbeleid, dat begon in een eerdere prijsdaling in 2014. Een geleidelijke toename van de productie door de OPEC en haar bondgenoten heeft ook geholpen.

ExxonMobil ging van een verlies van US$ 22,4 miljard in 2020 naar een winst van US$ 23 miljard in 2021. Shell stond vorig jaar US$ 20,1 miljard in het groen na een verlies van US$ 21,7 miljard in 2020. TotalEnergies ging van een historisch verlies van US$ 7,2 miljard naar een 15-jaar hoge winst van US$ 16 miljard. Het herstel van BP was niet zo groot, van US$ 20,3 miljard in het rood naar US$ 7,6 miljard in het groen.

De prijzen aan de pomp en de rekeningen van nutsbedrijven zijn ondertussen gestegen voor de consument.

Meer winst
Met de presidentsverkiezingen die in april op komst zijn in Frankrijk, sprak de groene kandidaat Yannick Jadot zich uit tegen winsten die werden gemaakt "op de rug van Franse mannen en vrouwen", terwijl "de gas- en benzinerekeningen stijgen ten voordele van de aandeelhouders".

Patrick Pouyanne, CEO van TotalEnergies, zei dat als het bedrijf meer zou betalen aan regeringen, "dit ten koste zou gaan van investeringen, werknemers of aandeelhouders".

Maar in een klaarblijkelijke poging om kritiek af te weren, kondigde TotalEnergies deze week een korting aan de pomp aan in landelijke gebieden van Frankrijk, samen met een voucher van 100 euro voor mensen die moeite hebben om hun gasrekening te betalen.

Oliegiganten kunnen echter nog een uitstekend jaar tegemoet gaan voor hun winst, aangezien analisten voorspellen dat de prijzen zullen stijgen tot US$ 100 per vat.

"De gezondheidscrisis lijkt voorbij te zijn, het economisch herstel in China, de Verenigde Staten en Europa lijkt niet af te zwakken, het aanbod blijft beperkt door een gebrek aan olie-investeringen in de afgelopen twee jaar en milieudruk," zei Ajmi. "Dus, ja, het winstherstel van de oliegiganten zou in 2022 kunnen doorgaan."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May