Nicaragua: Vooraanstaande dissident sterft in detentie
13 Feb 2022, 14:42
foto
De gepensioneerde Sandinista generaal Hugo Torres poseerde op 2 mei 2018 voor een foto bij hem thuis, in Managua, Nicaragua. (Foto: AP)


Voormalig guerrilla Hugo Torres Jimenez, een van de 46 oppositieleden die sinds vorig jaar gevangen zijn gezet door de Nicaraguaanse regering van president Daniel Ortega, is zaterdag overleden. In een verklaring zei zijn familie dat hij 73 jaar is geworden.

De verklaring bood weinig details over de dood van Torres, maar drukte de "diepe pijn van zijn kinderen over de dood van onze geliefde vader" uit. Het werd vrijgegeven door de oppositiecoalitie Blue and White National Unity (UNAB), waar Torres lid van was.

Torres was een voormalige Sandinistische dissident die sinds 13 juni 2021 werd vastgehouden in de El Chipote-gevangenis, voordat hij in december voor behandeling naar een ziekenhuis werd overgebracht. Torres was vicepresident van de oppositiepartij Democratic Renovation Union (Unamos), voorheen de Sandinista Renovation Movement, opgericht in 1995 door militanten die niet tevreden waren met het leiderschap van Ortega.

Torres, een gepensioneerde legergeneraal, ondernam in 1974 een riskante operatie om een ​​groep gevangengenomen politici, waaronder Ortega, te bevrijden die onder de dictatuur van Somoza werden vastgehouden. Maar Ortega, die zelf steeds dictatorialer is geworden als president en als hoofd van het Sandinistische Nationale Bevrijdingsfront, heeft tientallen oppositieleden beschuldigd van samenzwering tegen zijn regering met Amerikaanse steun.

Torres werd zaterdag geprezen als een "held" door ex-guerrilla en verbannen Sandinistische dissident Monica Baltodano. Ze vertelde aan nieuwswebsite 100% Noticias dat Torres "een echte held was in de strijd tegen de dictaturen die Nicaragua hebben gedomineerd - de dictatuur van Somoza en nu de dictatuur van Ortega, een wrede en criminele dictatuur."

Unamos had in januari gemeld dat de gezondheid van Torres verslechterde en eiste details van de regering, maar die bleven uit.

De in Washington gevestigde Organisatie van Amerikaanse Staten zei dat het "het vasthouden van politieke gevangenen, met terminale ziekten en zonder noodzakelijke medische hulp, als een afschuwelijke daad beschouwt".

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN zei dat Torres maandenlang "de vrijheid werd ontzegd in onmenselijke omstandigheden en werd onderworpen aan een juridische procedure zonder garanties".

Torres was een van de 46 oppositieleden die vorig jaar werden vastgehouden, de meeste vóór de verkiezingen in november, waarin Ortega voor de vierde opeenvolgende termijn werd herkozen. Onder de 46 waren er zeven die van plan waren om het op te nemen tegen Ortega.

Allen zijn beschuldigd van het ondermijnen van de nationale integriteit en het bevorderen van buitenlandse inmenging in Nicaragua. Achttien zijn schuldig bevonden in de afgelopen twee weken en zeven zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van acht tot dertien jaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May