VS verscherpt veiligheidsmaatregelen vogelgriep
13 Feb 2022, 06:42
foto
Een gekooide kip voedt zich op een eierboerderij in San Diego County. (Foto: Reuters)


Amerikaanse pluimveeproducenten verscherpen de veiligheidsmaatregelen voor hun pluimveestapel, aangezien ziektedeskundigen waarschuwen dat wilde vogels waarschijnlijk een zeer dodelijke vorm van vogelgriep over het land verspreiden. Indiana meldde woensdag een zeer pathogene vogelgriep op een commerciële kalkoenboerderij, waardoor China, Zuid-Korea en Mexico de invoer van pluimvee uit de deelstaat hebben verboden. De uitbraak zette de Amerikaanse industrie op scherp in een tijd dat tekorten aan arbeidskrachten de voedselinflatie aanwakkerden.

De ziekte is al wijdverbreid in Europa en treft Afrika, Azië en Canada, maar de uitbraak in Indiana, dat zich op een trekvogelpad bevindt, schudde vooral Amerikaanse producenten wakker. Een verwoestende uitbraak van vogelgriep in de VS in 2015 kostte bijna 50 miljoen vogels het leven, voornamelijk kalkoenen en legkippen in het Midwesten.

De Verenigde Staten is volgens de Amerikaanse regering de grootste producent en op één na grootste exporteur van pluimveevlees ter wereld.

"Iedereen zit gewoon op scherp omdat we weten wat er kan gebeuren en we willen dat niet herhalen", zegt Denise Heard, vicepresident onderzoek voor de Amerikaanse Poultry & Egg Association, een industriegroep.

Pluimveebedrijf Perdue Farms heeft persoonlijke bezoeken aan boerderijen opgeschort om verspreiding van de ziekte te voorkomen, zei woordvoerster Diana Souder. De minister van Landbouw van Iowa, Mike Naig, zei dat een bevestigd geval in het land een verhoogd risico voor iedereen betekende. "Het is tijd om over te gaan naar een hogere waarschuwing voor onze veehouders", zei Naig.

Ziekte-experts zeiden dat een wilde vogel waarschijnlijk het H5N1-virus, dat op mensen kan worden overgedragen, heeft verspreid naar Indiana vanaf de oostkust, waar functionarissen hebben bevestigd dat wilde eenden met de stam besmet waren. Het Amerikaanse ministerie van landbouw noemde de ziekte een laag risico voor mensen.

Verhoogde veiligheid

Tyson Foods Inc  verhoogde de bioveiligheidsmaatregelen in zijn faciliteiten aan de oostkust na de infecties met wilde vogels, zei het bedrijf maandag. Het zei dat het het aantal reizen naar boerderijen verminderde en meer tijd begon te nemen om voertuigen schoon te maken.

Wilde vogels van de oostkust zijn mogelijk vermengd met vogels die door een trekpad vliegen, de Mississippi Flyway genaamd, dat Indiana en grote pluimveeproducerende deelstaten, zoals Mississippi en Alabama, omvat, aldus experts.

Om de ziekte beter te kunnen volgen, zei het Amerikaanse ministerie van Landbouw vrijdag dat het de monitoring van wilde vogels zal uitbreiden naar de Mississippi Flyway en een ander trekpad, de Central Flyway, dat Texas en Nebraska omvat.

"Het is zeer waarschijnlijk dat het in alle deelstaten kan zijn - van de oostkust tot de westkust", zei Heard.

Andere commerciële pluimveekoppels kunnen besmet raken als wilde vogels de vliegroutes oversteken, hoewel producenten sinds 2015 de veiligheidsmaatregelen hebben verbeterd, zei Carol Cardona, een professor in de gezondheid van vogels aan de Universiteit van Minnesota.

Een belangrijke verandering is dat boerderijen vaak vereisen dat mensen die pluimveestallen betreden hun laarzen en kleding verwisselen, zodat ze geen besmet materiaal zoals uitwerpselen of veren binnenbrengen. "We erkennen dat het virus voor de deur kan zijn", zei Cardona.

Er zijn meer dan 700 uitbraken van vogelgriep geweest in Europa, met meer dan 20 getroffen landen sinds oktober 2021. Tientallen miljoenen vogels zijn geruimd.

De Britse regering meldde dat het land het ergste vogelgriepseizoen ooit doormaakte, terwijl Italië het hoogste aantal uitbraken kent met meer dan 300. Hongarije, Polen en Frankrijk hebben ook een aanzienlijk aantal gevallen geregistreerd.

De ziekte trof de Verenigde Staten op een moment dat de pluimveevoorraden afnemen vanwege de sterke vraag en het tekort aan arbeidskrachten in vleesfabrieken tijdens de Covid-19-pandemie.

Uit overheidsgegevens bleek dat de aanvoer van diepvrieskippen in de VS eind december met 14% daalde ten opzichte van een jaar geleden, terwijl de voorraden kalkoenen met 23% daalden.

In Indiana testen ambtenaren pluimveebedrijven in een controlegebied van 10 kilometer rond de besmette boerderij in Dubois County. De deelstaat zei donderdag dat alle tests negatief waren, maar dat het testen wekelijks zal worden voortgezet.

Die negatieve tests hebben James Watson, de staatsdierenarts in Mississippi, de vijfde grootste kippenvleesproducerende deelstaat, niet gerustgesteld. Hij zei dat wilde eenden het virus waarschijnlijk zullen blijven verspreiden totdat warmer weer hen naar noordelijke broedgebieden stuurt. "Zelfs als ze dit zonder andere problemen oplossen, blijven we alert", zei Watson.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May