NPS is betrouwbare partner; VHP moet afspraken nakomen
13 Feb 2022, 04:46
foto
NPS-voorzitter Gregory Rusland zaterdag in Grun Dyari.


NPS-voorzitter Gregory Rusland heeft tijdens de opo-yari vergadering van de afdeling Paramaribo zaterdag in Grun Dyari duidelijk gemaakt dat de partij een betrouwbare partner is. Over zaken die besproken zijn, draagt de partij medeverantwoordelijkheid, maar waar ze niet in gekend is, kan ze niet verdedigen. Zo is de partij tegen de wijze waarop Surfin is opgericht indertijd. Ook had Rusland ongezouten kritiek geleverd op het contract met het Deense bedrijf HPSG. En over grondconversie zal de NPS alleen meewerken als grond voor bewoning en bebouwing omgezet wordt naar eigendom. Het gaat om een afgebakende grootte. De NPS is er tegen dat grote lappen terrein van grondhuur wordt omgezet naar eigendom.

Rusland voerde aan dat de NPS tegen speculatie is met grond. Zaken moeten eerst goed geregeld worden. Wanneer de Staat grond nodig heeft voor diverse ontwikkelingen, moet het niet zo zijn dat alles tot eigendom behoort, waar eigenaren zelf kunnen bepalen. Rusland legde uit dat hij zelf ook terrein bezit voor veeteelt, maar dat hij niet kijkt naar persoonlijke belangen. Het gaat om wat goed is voor de Staat. De NPS is niet tegen grondconversie, maar deze moet afgebakend zijn. Ook mensen die over grote lappen terrein bezitten, kunnen een klein deel in eigendom omzetten.

De NPS is gevraagd om in de regering te komen, voerde de partijleider aan. Er zijn diverse gesprekken hierover gevoerd en er is ruggespraak gehouden met de structuren. Er zijn toen ook afspraken gemaakt met de VHP. Rusland kijkt uit naar de invulling van afspraken die met de VHP zijn gemaakt vóór de regeringsformatie. De participatie van de NPS in de regering werd op 13 juli 2020 beklonken na harde toezeggingen van de VHP over de wijze van deelname in de regering. Rusland stelde dat de partij vanuit elke plek een bijdrage kan leveren aan de nationale ontwikkeling.

De partijvoorzitter voerde aan dat het een bewuste keuze is geweest om in de regering te zitten nadat dit door de VHP was gevraagd. Op basis van afspraken en na consultatie van de partijstructuren is een samenwerking tot stand gekomen, waarbij het belang van land en volk hoogste prioriteit geniet. De discussie of de NPS een aanhangsel is van de huidige regering of niet, is volgens Rusland onnodig, aangezien de partij zelfstandig de verkiezingen is ingegaan en zelfstandig besluiten neemt als coalitielid.

Rusland richtte zich tot kwaadwilligen die menen dat hij in de coalitie blijft vanwege puur enge privébelangen. Er zijn volgens hem genoeg mogelijkheden om elders, ook in het buitenland zijn krachten te geven, maar dat hij een commitment heeft met het volk en de NPS en vastberaden is die uit te voeren. Uit de coalitie stappen, is voor Rusland geen probleem, maar “we moeten denken aan de mensen die ons nodig hebben. We kunnen niet egoïstisch zijn”, stelde hij. Rusland merkte op dat de voorzitter van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, en hij staatsadviseur zijn geworden om van daaruit een betere bijdrage te kunnen leveren. De NPS-voorman benadrukte dat hij dit onbezoldigd doet. Er zijn mensen die bewust verkeerde informatie verspreiden.

In elk geval is de NPS gereed om de verkiezingen in te gaan in 2025 of eerder. De afdeling Paramaribo gaat zich voorbereiden op de verkiezingen. Onlangs was de partijleiding naar Nickerie om de motor op te starten. Komende week is Coronie aan de beurt en daarna Para. De NPS heeft volgens Rusland de potentie om de komende verkiezingen het verschil uit te maken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May