Hoefdraad maakt statement na veroordeling
12 Feb 2022, 00:00
foto
Ex-minister Gillmore Hoefdraad.


Gillmore Hoefdraad, ex-minister van Financiën, is via zijn advocaat Murwin Dubois met een statement over zijn veroordeling gekomen. “En uiteindelijk ben ik veroordeeld tot een twaalfjarige gevangenisstraf voor tenlasteleggingen die neerkomen op politieke wrok die zeer disproportioneel is, zelfs als de aanklachten gegrond waren. Dit is nogmaals een bevestiging van het gebrek aan onafhankelijkheid en onpartijdigheid van dit hof in deze politieke vervolging.” Het Hof van Justitie heeft het verstekvonnis van 12 jaar bevestigd, omdat hij niet is verschenen op de zitting vrijdag. Hem is ook SRD 500.000 boete opgelegd of subsidiair 12 maanden hechtenis.

Hoefdraad vervolgt: “Als mij het recht wordt ontzegd om in beroep te gaan tegen mijn zaak omdat ik niet persoonlijk ben verschenen, dan zal dit hof in strijd zijn met het Amerikaanse Verdrag voor de Rechten van de Mens, artikel 8, lid 2, onder h, dat het recht garandeert om in beroep te gaan tegen een uitspraak voor een hogere rechtbank. Zoals opgemerkt, staat het internationaal recht niet toe dat iemand zijn rechten wordt ontnomen - in dit geval het recht om in beroep te gaan - omdat de persoon weigerde zichzelf te onderwerpen aan een onrechtvaardig proces om dat recht uit te oefenen. Om deze redenen blijf ik het recht behouden om in beroep te gaan tegen de uitspraak.”

Hoefdraad: “Ik heb mijn werk altijd naar eer en geweten gedaan. Ik heb kunnen bijdragen aan de implementatie van zeer belangrijke hervormingen zowel op de Centrale Bank als op het ministerie van Financiën. Hervormingen waarvan de opvolgende ministers en governors blijvend voordeel aan zullen hebben. Onder mijn ministerschap zijn er vele mooie projecten ten behoeve van het land opgestart met buitenlandse ondersteuning. Projecten die de huidige regering continueert. Dit komt ons land allemaal ten goede. Ik heb absoluut geen spijt van dat ik in een regering heb gezeten die een volksgericht beleid heeft gevoerd. In de economie staat de mens centraal. Ik deel u mede dat ik ook van alle mij ten dienste staande middelen gebruik maak om alle internationale instanties op de hoogte te stellen van mijn zaak en de manier waarop mijn mensenrechten zijn geschonden.”

"Vrijdag was een kritieke dag in mijn streven naar gerechtigheid. Het was de dag dat ik voor de rechtbank moest verschijnen om vernietiging van de uitspraak van dit hof te vragen en het hof op de hoogte te stellen van mijn voornemen om in beroep te gaan. Ik kan echter niet persoonlijk in dit hof verschijnen zonder onterecht mijn leven en vrijheid op het spel te zetten vanwege het gebrek aan onafhankelijkheid en respect van dit tribunaal voor fundamentele bescherming van een eerlijk proces. De gerechtelijke procedures, te beginnen met de eerste stappen in het strafrechtelijk onderzoek, hebben mijn fundamentele recht op een eerlijk proces geschonden die zijn vastgelegd in de Surinaamse wet en het Amerikaanse Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarvan Suriname een staatspartij is.

Door de rechtszaal te betreden, zal ik worden geconfronteerd met een onterechte gevangenisstraf voor misdaden die ik niet heb begaan in een zaak die volledig wordt gedreven door een ongepaste externe invloed: politiek. Ik weiger me te onderwerpen aan verdere schendingen van mijn mensenrechten om eerdere en voortdurende schendingen van mijn mensenrechten aan te vechten. Volgens het internationaal recht kan een persoon niet worden gedwongen zichzelf te onderwerpen aan een gevaarlijk of ongepast proces om zijn rechten te verdedigen. Maar dit is precies wat dit hof zal doen als mij het recht wordt ontzegd om in beroep te gaan, omdat ik vandaag niet persoonlijk aanwezig ben. Voor alle duidelijkheid, ik verschijn niet voor de rechtbank om mijn leven, vrijheid en persoonlijke veiligheid te beschermen vanwege de vele flagrante schendingen van mijn rechten op een eerlijk proces die tot nu toe hebben plaatsgevonden.”
 
 
Het complete statement is te lezen in de bijlage.
pdf-icon.gif Statement_Gillmore_Hoefdraad.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May