Achaibersing is positief over eerste review IMF
12 Feb 2022, 03:42
foto
Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning op de persconferentie vrijdag.


Een technisch team van het International Monetair Fonds (IMF) heeft deze week de eerste review gepleegd van het herstelprogramma dat wordt uitgevoerd. Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning zei vrijdag op een persconferentie dat hij niet bang is voor de uitkomst. In maart zal het bestuur van het IMF oordelen over het resultaat, waarna een tweede tranche wordt gestort op de rekening van de Centrale Bank van Suriname. In december is de eerste tranche US$ 56.4 miljoen overgemaakt. In drie jaar tijd leent Suriname US$ 690 miljoen van het IMF.

De minister en zijn team hebben een openingsgesprek maandag met de technici van het IMF gevoerd. Vrijdag heeft het afsluitende gesprek plaatsgevonden. Maandag of dinsdag is de uitkomst bekend. Achaibersing deelde mee dat het IMF-team het resultaat tijdens een Zoom-meeting zelf zal uitleggen aan journalisten. Dan kunnen alle vragen gelijk ook gesteld worden.

Wat de schuldherschikking betreft, zijn de onderhandelingen gaande. Aan de schuldeisers van de twee Oppenheimerleningen is een lagere 'haircut' dan 70% aangeboden omdat de economie verbetert, legde de bewindsman uit. Ook zal het verlies gecompenseerd worden wanneer er meer inkomsten zijn uit de olie- en gassector. Dit is zodanig geconstrueerd dat de Surinaamse bevolking eerst aan de beurt komt, daarna zal er een verdeling worden gemaakt met de bondhouders. Met de onderhandelaars is dit besproken en zij zullen het verder uitwerken met de schuldeisers. Dit is geen verplichting in het IMF-raamwerk, benadrukte Achaibersing. Met de Parisclub en de Exim-bank van China en India is de onderhandeling ook opgestart met het team van Suriname over de schuldherschikking.

De uitvoering van het Herstelplan loopt gestaagd volgens de minister. Er zijn ook maatregelen erin die een langere uitvoeringstermijn hebben en door zullen lopen na de twee jaren die uitgetrokken zijn. Er is niet gewacht met de maatregelen tot na de herstelfase. Er is meer capaciteit nodig om de vaart op te voeren. De werving is gaande. Er zijn 42 fiscale maatregelen in het Herstelplan. Hiervan zijn 17 uitgevoerd (40%) en 18 (43%) zijn in uitvoering.

De minister houdt er vast aan om de BTW per 1 juli in te voeren. Hij deelde mee dat er hard aan getrokken wordt. Twee weken geleden is aan de regering het complete uitvoeringstraject in detail gepresenteerd. Per 1 juli moeten ook diverse wetten, waaronder de Loonbelasting zijn aangepast. De belastingschijven zullen verruimd worden waardoor er meer bestedingsruimte is voor loontrekkers.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May