Bibliotheekschool Suriname levert kader af
12 Feb 2022, 16:47
foto
Enkele bibliotheekassistenten met de opleidingsmanager Suriname.(Foto: NDS)


Suriname is 9 bibliotheek-assistenten en 10 bibliotheekmanagers rijker. De afgestudeerden hebben donderdag in the University Guesthouse hun diploma ontvangen. De opleidingen Bibliotheekassistent (mbo-niveau) en Bibliotheekmanager (hbo-niveau) zijn georganiseerd door de Stichting Nationale Database Suriname (NDS) en GO Opleidingen Nederland: school voor informatie.

De opleiding Bibliotheekassistent is in februari 2020 met 20 kandidaten gestart en in november 2021 met 11 studenten afgerond. De opleiding Bibliotheekmanager begon met 15 studenten in maart 2020 en in oktober 2021 hebben 10 studenten de opleiding afgerond. Ook deelnemers die niet alle modules hebben gehaald of slechts enkele modules hebben gevolgd, kregen donderdag hun certificaat.

De NDS en Go Opleidingen zijn van mening dat de alumni van de Bibliotheekschool Suriname zullen voldoen aan de behoefte aan bibliotheekmanagers. Zij zijn op hbo-niveau getraind en hebben de nieuwe vaardigheden en competenties aangeleerd die nodig zijn voor een moderne informatiefaciliteit. In hun werkzaamheden moeten zij ondersteund worden door gekwalificeerde bibliotheekassistenten.

De opleidingen zijn door de pandemie meerdere malen ‘on hold’ gezet. Op gegeven moment is besloten de modules online via Zoom te verzorgen. Dit gebeurde niet zonder problemen. Enkele studenten van de opleiding Bibliotheekassistent moesten afhaken, omdat zij van huis uit geen optimale toegang tot internet hadden. Daar kwam nog bij dat de meeste modules van deze opleiding voor een goede informatieoverdracht het beste face-to-face konden worden verzorgd. Het gegeven dat de buitenlandse docenten voor de opleiding Bibliotheekmanager niet konden afreizen naar Suriname, was een andere aanleiding om het overgrote deel van de modules via Zoom te verzorgen.


De NDS en Go Opleidingen zijn in 2019 een samenwerking aangegaan voor het uitvoeren van het project ‘De Bibliotheekschool: deskundigheid voor Surinaamse bibliotheken’. Het doel was zorg dragen voor continuïteit van bibliotheekkader vanaf de basis, in het bijzonder bibliotheekmanagement, door het opleiden van deskundigen voor informatie-instellingen in Suriname. De financierder van dit project was de Stichting GO Fonds (Nederland), schrijft de NDS in een persbericht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May