Mexico: Vijfde journalist vermoord in zes weken
11 Feb 2022, 12:37
foto
Politieagenten bewaken de omgeving waar Heber Lopez, een onafhankelijke journalist die NoticiasWeb beheerde, werd doodgeschoten in Salina Cruz, in de deelstaat Oaxaca, Mexico. (Foto: Reuters)


Heber Lopez, directeur van de Mexicaanse online nieuwssite Noticias Web, is dodelijk neergeschoten. Hij is de vijfde journalist die sinds het begin van het jaar in het land is vermoord.

Lopez is volgens de autoriteiten donderdag aangevallen in zijn kantoor in Salina Cruz, in de zuidelijke deelstaat Oaxaca.

Jan-Albert Hootsen, de Mexicaanse vertegenwoordiger voor het Comité ter Bescherming van Journalisten, zei dat de moord op Lopez de eerste zes weken van 2022 "de dodelijkste maakt voor de Mexicaanse pers in meer dan tien jaar".

"Vijf journalisten werden vermoord, twee overleefden een aanslag, een aantal anderen meldde doodsbedreigingen", schreef hij op Twitter.

De procureur-generaal van Oaxaca zei dat twee mensen zijn gearresteerd in verband met de moord op Lopez, hoewel het onderzoek nog gaande is.

Volgens Rodolfo Canseco Gutierrez, een vriend van het slachtoffer en directeur van de online nieuwssite RCP Noticias, zeiden getuigen dat donderdagavond een voertuig met twee mannen voor het kantoor van Lopez stopte. Een man stapte uit, liep het kantoor binnen en schoot Lopez neer, zei hij.

Canseco Gutierrez zei dat Lopez misdaad- en politienieuws deed. Hij zei dat hoewel Lopez hem nooit had verteld over het ontvangen van bedreigingen, hij er niet aan twijfelde dat de moord verband hield met het werk van zijn vriend.

Mexico wordt regelmatig beschouwd als een van de dodelijkste landen voor journalisten ter wereld. Volgens mensenrechtenorganisatie Artikel 19 zijn tussen 2000 en 2021 ongeveer 145 journalisten vermoord in het land. Met zeven journalisten die in heel 2021 zijn omgekomen, zijn volgens de organisatie vooral de eerste twee maanden van 2022 dodelijk gebleken.

Begin januari werd Jose Luis Gamboa Arenas, de directeur van de nieuwssite Inforegio in Veracruz, dodelijk gestoken. Weken later werd freelance fotograaf Margarito Martinez vermoord door gewapende mannen in de grensstad Tijuana. Minder dan een week later werd verslaggever Lourdes Maldonado Lopez dodelijk neergeschoten in dezelfde stad. De autoriteiten zeiden woensdag dat drie mannen waren gearresteerd in verband met haar moord.

Minstens drie van de dodelijke slachtoffers van dit jaar waren ingeschreven of hadden contact met een federaal programma van 23 miljoen dollar per jaar om journalisten en mensenrechtenverdedigers te beschermen.

Na de meest recente moord deed de Artikel 19-groep een beroep op het federale beschermingsprogramma van Mexico om "zo snel mogelijk contact op te nemen met de familieleden, collega's en vrienden van Lopez om de nodige beschermingsmaatregelen te treffen".

Dinsdag drongen de Amerikaanse senatoren Tim Kaine en Marco Rubio er bij Mexico op aan meer te doen om journalisten te beschermen. Ze bekritiseerden de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador omdat hij uithaalde tegen zijn critici in de media.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May