Suriname overweegt milieu in te zetten bij onderhandelingen
11 Feb 2022, 04:45
foto
Minister Albert Ramdin van Bibis.


Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) had graag gezien dat de obligaties van de vorige regering groen (milieu-gebaseerd) waren geweest. "Of beter nog dat hun rentevoet was gekoppeld aan biodiversiteit of klimaatdoelstellingen, zoals landen als Uruguay dat willen doen."

In een gesprek met het financieel blad GlobalCapital stelt Ramdin dat we als een CO2-negatief land met 12,875% rente voor vierjarige obligaties, de hoogste tarieven ter wereld betalen. Het gaat om de obligaties 2026 (US$ 550 miljoen) en 2023 (US$ 125 miljoen).

Suriname is een van de slechts drie koolstofnegatieve landen ter wereld. De bossen van het land zijn van mondiaal belang, als hotspot voor biodiversiteit en als carbonsink. Ramdin zegt dat er aanzienlijke internationale steun nodig is om deze waardevolle hulpbron voor altijd in stand te houden. "Dus schuldverlichtingsinitiatieven die het behoud van de zee of de duurzame economie van Suriname bevorderen, zouden ook welkom zijn."

Suriname zou bij de onderhandelingen met zijn schuldeisers kunnen overwegen om een duurzaamheids gerelateerd element in de nieuwe obligaties op te nemen. "We zullen echter moeten bezien of obligatiehouders een dergelijke structuur accepteren en of deze op een niet al te complexe of onzekere manier kan worden geïmplementeerd." De bewindsman merkt op dat ESG (Environment, Social en Governance)-intenties  geen vervanging zijn van prudente economische management of betalingsbereidheid. "De obligaties die uit de schuldsanering zullen voortkomen, zijn nu in handen van een bestaande beleggersgroep." Ramdin wijst erop dat verschillende grotere houders van de Suriname obligatie , ook leiders zijn op het gebied van ESG.

"Ik zou zeggen dat de schuldherschikking van Suriname een unieke kans biedt aan particuliere en officiële schuldeisers om leiderschap te tonen door ESG -doelstellingen te ondersteunen als onderdeel van het resultaat van het herstructureringsproces." Suriname hoopt ook dat schuldeisers zoals China, India, Frankrijk of anderen dit onderwerp overwegen. "Betrokkenheid bij natuur- biodiversiteits bescherming door schuldverlichting te koppelen aan milieu resultaten zou de reputatie van China, India of Frankrijk als wereldwijd klimaat kampioen een boost geven. Dit zou een aanvulling vormen op hun nationale acties om koolstofneutraliteit te bereiken."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May