Suriname gaat schuldeisers olie-gerelateerde obligaties aanbieden
10 Feb 2022, 17:27
foto
Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning.


Suriname wil de herstructurering van zijn schulden voor maart afronden. Aan zijn schuldeisers zal Suriname olie-gerelateerde obligaties aanbieden. Daarnaast zoekt het land ook naar mogelijkheden om zijn ESG (Environmental, Social en Governance)-status in de herstructurering mee te nemen. Suriname is slechts een van de drie  koolstofnegatieve landen in de wereld.

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning zegt aan het financieel blad GlobalCapital dat Suriname belangrijke schuldverlichting nodig heeft van particuliere en officiële schuldeisers om houdbaarheid van schuld te bereiken. Het IMF heeft gezegd dat de staatsschuld van Suriname onhoudbaar is, zelfs onder de maximaal haalbare fiscale aanpassing in de komende 15 jaar. Dus moet Suriname werken aan schuldverlichting.

De houders van de obligaties 2026 (US$ 550 miljoen) en 2023 (US$ 125 miljoen) hebben in november 2020 en april 2021 twee verzoeken voor consensuele betalingsstops goedgekeurd. Daardoor leek de regering genoeg tijd te hebben om een IMF Staflevel overeenkomst over een Extended Fund Facility (EFF)met het IMF te sluiten. Het duurde uiteindelijk tot eind december 2021 voordat de IMF Board het herstructureringsprogramma van Suriname had goedgekeurd. Dus staan partijen weer klaar voor onderhandelingen.

Het voorstel van Suriname zal volgens Achaibersing twee componenten bevatten. Het vastrentende deel zal een vermindering van de uitstaande schuld weerspiegelen - inclusief opgelopen rente en achterstallige betalingen – die verenigbaar is met het macro-fiscale kader van het IMF en het vermogen van Suriname om inkomsten te genereren. En er komt een value recovery mechanisme (VRM) om schuldeisers te compenseren, mochten toekomstige olie-inkomsten voldoende zijn om onze economie te transformeren, zegt Achaibersing. "Vandaag onderhandelen we met obligatiehouders, maar morgen hebben we ze misschien nodig. Als we eenmaal betere tijden hebben, dan willen we obligatiehouders compenseren."

De Financiën-minister legt uit: Hoewel we commerciële schuldeisers willen compenseren als toekomstige olie-inkomsten transformationeel worden, zal het VRM zoals we het voor ogen hebben, niet worden ontworpen alsof we een olieproducerend land zijn en zal de VRM niet alleen worden gekoppeld aan de prijs van olie." Dit was wel het geval bij de olie-warrants die in de jaren tachtig door Mexico, Venezuela en Nigeria aan deelnemende schuldeisers werden aangeboden. "In plaats daarvan zal de VRM worden ontworpen om waarde te creëren voor crediteuren volgens drie basisprincipes: het zal alleen gericht zijn op het compenseren van nominale verliezen; de compensatie kan een bepaald maximum bedrag niet overschrijden , waarbij de schuldeisers pas worden gecompenseerd nadat initiële olie-inkomsten ten goede komen aan de bevolking van Suriname; en de VRM moet worden gezien als een instrument om tot een eerlijke , win-win-oplossing voor zowel Suriname als de schuldeisers te komen."

De bewindsman wijst erop dat de schuldeisers de VRM wel correct moeten prijzen. "Schuldeisers worden gevraagd om een mechanisme te helpen structureren dat voldoet aan hun wensen."

Achaibersing is er vast van ovetuigd dat ze tot een overeenkomst zullen komen met de schuldeisers. "Het zal een overeenkomst zijn die gebaseerd is op een eerlijke en billijke behandeling van alle schuldeisers, en ook op duurzame schuldoplossingen. Ik weet niet of het vandaag, morgen of overmorgen zal zijn, maar een overeenkomst zal er komen. Tot dusverre hebben schuldeisers steun verleend en aangegeven bereid te zijn tot overeenstemming met Suriname te komen."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May