Etnische politiek grootste dreiging nationale ontwikkeling
09 Feb 2022, 14:24
foto


De perikelen binnen de regering en haar coalitie waar de samenleving van getuige is geweest in de afgelopen dagen, bevestigen dat er ernstige breuken zijn ontstaan in de coalitie. Zonder goed leiderschap kunnen de gevolgen van deze perikelen een dreiging vormen voor de moeizaam opgebouwde sociale cohesie, de noodzakelijke politieke stabiliteit en de gebalanceerde etnische verhoudingen in ons land. Bovendien is de kans reëel dat vooral de etnische politiekvoering de oorzaak zal zijn van een onleefbaar land.

Vanwege onder andere het ‘friends en family’ beleid is het vertrouwen in de politieke leiding van ons land sterk afgenomen en de sociale samenhang in het land verslechterd.  Velen ervaren een zich steeds verbredende  kloof in de samenleving, financieel, sociaal en cultureel. Het politiek akkoord evenals de gezamenlijke documenten waarin sprake zou zijn van eenheid in bestuur en beleid blijken slechts een (bewuste) fatamorgana te zijn die het volk is gepresenteerd. Pure partij en persoonlijke belangen voeren de boventoon. De vooruitzichten van de 'Gas & Oil industrie' zouden onder andere omstandigheden de ‘break’ kunnen zijn waarmee ons volk eindelijk duurzaam welvaart en welzijn zou kunnen ervaren. Goed bestuur en nationale eenheid is daar echter voorwaarde voor. Onder de huidige omstandigheden is de vrees gegrond dat ook deze unieke gelegenheid ons volk ontnomen zal worden.

Wat één van de steunpilaren van de Surinaamse zogenaamde multiculturele samenleving had kunnen worden, “eenheid in verscheidenheid, moet erdoor partij politiek en persoonlijk belang het bijltje bij neerleggen. Het is hard te moeten constateren dat DA’91 haar heftig protest tegen de wijziging van de kieswet, met name het verbod op pre- electorale combinatievorming, zeer terecht is geweest. DA’91 voorzag dat het verbod zou leiden tot etnische spanningen in onze multi-etnische samenleving en dat wordt nu bewaarheid.

Het is niet te ontkennen dat geen van de door deze regering geproduceerde plannen/ideeën gedragen wordt door de totale coalitie. De drijvende factor in de gehele samenwerking nu is niets anders dan politiek opportunisme, het eigen belang. De partijen hangen als los zand bij elkaar en de etnische kaart wordt gespeeld om het volk te misleiden en tegen elkaar op te stoken terwijl het eigen belang gediend wordt.

De samenleving moet onder ogen zien dat ongeacht welke kleur of etniciteit de politieke leiding van ons land heeft, burgers die die etniciteit delen zijn er niet beter van geworden. Met een VP met zijn roots in het binnenland, is er niets fundamenteels veranderd in het binnenland na drie termijnen ABOP. Hetzelfde geldt voor alle etnische groepen in ons land. Etnische politiek heeft niet geresulteerd in het doorbreken van de cirkel van armoede. Het heeft wel geresulteerd in onverklaarde en oneerlijke verrijking van de etnische politieke leiders en hun familie en vrienden.
Onverantwoorde, haat zaaiende en etnisch ophitsende uitspraken vanuit verschillende exponenten van de coalitie partijen, waaronder oorlogsverklaringen naar mede coalitie partijen en bedreigingen aan het adres van journalisten, zijn geen uiting van liefde voor de samenleving maar slechts een bewuste poging op de emoties van etnische genoten in te spelen met uitschakeling van het gezond verstand. Dat dit allemaal gebeurt zonder harde afkeuring vanuit de leiding van de politieke partijen keurt DA’91 ondubbelzinnig af.

DA’91roept de totale samenleving op de focus op saamhorigheid, tolerantie en onderlinge solidariteit, over etnische en culturele verschillen heen, vooral nu stevig in stand te houden. Het is in het belang van ons als volk van Suriname om te kiezen voor rationele en professionele politiekvoering, waarbij etnische voorkeuren en nepotisme geen plaats hebben. DA’91 als Surinaamse partij zal steeds de brug blijven slaan tussen al onze etniciteiten en culturen, zonder voorkeur voor de één boven de ander. Door deze politiekvoering met als basis professionaliteit, rationaliteit en integriteit, zullen wij bij elk besluit of keuze het belang van de totale samenleving voorop stellen. Alleen deze houding in ieder van ons zal resulteren in ontwikkeling voor ons allen! Suriname verdient beter!

DA’91 Presidium
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May