Argentijnen voeren actie tegen IMF
09 Feb 2022, 17:27
foto
Demonstranten nemen deel aan een protest tegen de overeenkomst van de regering met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)


Duizenden Argentijnen marcheerden dinsdag door de straten van Buenos Aires om te protesteren tegen een waarschijnlijke deal met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om meer dan US$ 40 miljard aan schulden te vernieuwen die het land niet kan terugbetalen. De demonstranten paradeerden door de hoofdstad met spandoeken waarop stond "nee tegen het betalen van het IMF" en "nee tegen een IMF-deal."

De acties zijn een teken van toenemende spanning in Argentinië over het voorlopige akkoord dat eind vorige maand werd gesloten. Argentinië en het IMF kondigden eind januari een doorbraak aan in de besprekingen om een ​​mislukte lening van 2018 te vernieuwen, waarbij de schuldbetalingen zouden worden teruggedrongen, maar waarbij toezeggingen werden gedaan om bepaalde economische doelstellingen te halen die met de geldschieter waren overeengekomen.

Die overeenkomst moet nog worden uitgewerkt en goedgekeurd door zowel het Argentijnse Congres als de raad van bestuur van het IMF.

"Nee tegen de deal van de regering met het IMF", zei Celeste Fierro, een protestleider, gekleed in een T-shirt met de tekst "zwendel wordt niet betaald".

"Ze willen dat we betalen met meer fiscale aanpassingen, met meer onzekerheid en meer uit ons halen. Daarom kunnen we niet toestaan ​​dat onze mensen zich onderwerpen aan de ontwerpen van het IMF."

IMF-chef Kristalina Georgieva zei vorige week dat hoewel er een principeakkoord was bereikt met Argentinië over een nieuwe stand-by lening, er nog "hard werk" te wachten stond.

In Argentinië zijn er splitsingen ontstaan ​​in de regerende Peronistische coalitie over de deal, waarbij een prominente wetgever zijn positie in het Congres in oppositie terugtrok.

Juan Carlos Giordano, een vertegenwoordiger van een linkse groep in de mars, zei dat de schuldenovereenkomst verwant was aan het betalen van de last voor de arbeidersklasse en dat het geld zou moeten worden gebruikt om mensen uit de armoede te halen.

"Het doel is om de lonen te verdedigen, het werk te verdedigen zodat het geld gebruikt wordt om sociale problemen te bestrijden", zei hij, terwijl hij de vorige regering van conservatief Mauricio Macri de schuld gaf van het op zich nemen van de IMF-schuld. "We markeren een pad. Het pad van geen onderwerping, nee tegen ontslag en nee tegen het IMF."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May