Geen DNA-vergadering door controverse grondconversie
09 Feb 2022, 00:00
foto
Assembleevoorzitter Marinus Bee sluit de bijeenkomst nadat de griffiers de namen van de aanwezige leden had voorgelezen. (Beeld: DNA TV)


De strubbelingen in De Nationale Assemblee (DNA) zijn dinsdag duidelijk tot uiting gekomen omdat de openbare vergadering niet door kon gaan bij gebrek aan quorum. 24 Assembleeleden hadden de presentielijst getekend. Op de VHP na is er binnen alle partijen tegenstand over grondconversie. Voor de tweede vergadering over de wijziging van de Rijwet heeft een aantal VHP'ers op zijn beurt de presentielijst niet getekend, waardoor die vergadering heel laat is begonnen, nadat de NDP quorum heeft verleend. Tot een inhoudelijke behandeling is het echter niet gekomen.

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP), die ook voorzitter is van de commissie van rapporteurs over grondconversie, zegt aan Starnieuws dat in het Herstelplan dit is opgenomen. Dat plan is goedgekeurd. Hij vindt dat er emotioneel wordt gehandeld. Als men zich blijft verzetten, dan kan het Herstelplan in de prullenmand worden gedeponeerd, merkt Jogi op. Over het niet tekenen van de presentielijst door VHP'ers die wel in het gebouw waren, zegt Jogi dat enkele leden uit boosheid weg zijn gegaan.

Een handjevol VHP-leden heeft deelgenomen aan de vergadering over de Rijwet.

De NDP-fractie heeft een sleutelrol vervuld door samen met ABOP-leden geen quorum is verleend voor de grondconversie. De VHP is hiermee afgestraft voor haar arrogantie en heeft volgens de fractie een mokerslag gekregen.  Voor de behandeling van Rijwet heeft de NDP wel de presentielijst getekend. Op deze vergadering zijn enkele brandende vraagstukken aan de orde gesteld. De vergadering is na 40 minuten verdaagd door Assembleevoorzitter Marinus Bee, die aangaf dat er een betere afstemming met de regering zal worden gepleegd over beantwoorden van de actuele vraagpunten, zoals gebrek aan medicamenten.

Assembleelid Edward Belfort (ABOP) om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij niet zal meewerken aan de grondconversie, want het land zal dan door kapitalisten worden opgekocht en doorverkocht. Voor hem is het belangrijk dat het Kalina- en Lokono en het Saamaka-vonnis, waarbij de Staat veroordeeld is door het Inter-Amerikaans Mensenrechtenhof worden uitgevoerd. Dan pas kan er gebogen worden over grondconversie. De grondenrechten van Inheemsen en de Tribale volkeren moeten worden erkend. Volgens Belfort wordt er alleen maar naar belangen gekeken van de leiders en mensen om hen heen, waarbij het algemeen belang ondergeschikt wordt gemaakt.

Jogi stelt dat de wet over grondenrechten nog niet in het openbaar behandeld kan worden omdat de commissie van rapporteurs nog niet klaar is met het voorbereidend werk. Er vinden nog consultaties plaats. Daarnaast participeert juist de ABOP heel slecht in de commissie. Commissielid Josafat Kanape was niet aanwezig bij de krutu die gehouden is met granman Albert Aboikoni van de Saramaccaners. Hij was eveneens afwezig op de krutu afgelopen weekend op Dritabiki met de Aucaanse stam. Jogi merkt op dat de  politieke leiders de taak hebben om deze kwestie goed intern te bespreken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May