Bij 31 jaar SVJ: Nog veel werk aan de winkel
08 Feb 2022, 00:00
foto
Vishmohanie Thomas, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten.


Precies 31 jaar geleden hebben de Surinaamse Journalisten Kring en de Vereniging van Progressieve Mediawerkers zich opgeheven, opdat de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) het levenslicht kon zien. Het journalistenveld was zodanig verdeeld in de militaire periode van de jaren tachtig, dat samenwerking onmogelijk was. Uiteindelijk hebben de twee organisaties besloten zichzelf op te heffen, opdat de eenheid via de nieuwe organisatie zou terugkeren binnen de journalistiek. Drie decennia later is er nog veel werk aan de winkel, zegt Vishmohanie Thomas, voorzitter van de SVJ om een reactie gevraagd, aan Starnieuws.

Er zal voor gewaakt worden dat de SVJ weer in een winterslaap dommelt. De interne communicatie zal worden opgevoerd. De statuten en het huishoudelijke reglement moeten aangepast worden zodat het onder andere mogelijk is om digitaal te kunnen vergaderen. "Hierdoor stimuleer je participatie van de leden. Op dit moment werkt de SVJ zoveel als mogelijk aan de hoorbaarheid, zichtbaarheid en geloofwaardigheid door te vergaderen en activiteiten te ontplooien", zegt Thomas.

Om de kwaliteit van de journalistiek te bevorderen wil het bestuur nadere richtlijnen opstellen, zodat er ordening komt in de beroepsgroep. Iedereen kan zich journalist noemen, maar er zijn regels die in acht genomen dienen te worden. "Pas als wij geordend en gestructureerd zijn, kan het beroep verder verheven worden. Er is haast een wildgroei binnen de journalistiek. Door regels samen te stellen kan je incidenten voorkomen. Een van de zaken die wij als SVJ van onze leden zullen eisen is het zichtbaar ophangen van de journalistenbadge bij elk verslag of interview", deelt Thomas mee.

Verder wordt het proces van accreditatie van mediahuizen en journalisten voortgezet. "Alle journalisten die lid zijn komen op de SVJ-lijst te staan. Organisaties en instanties hebben dan de vrijheid te bepalen of zij het risico nemen om met niet SVJ-geregistreerde journalisten in zee te gaan".

Het voornaamste doel is te werken aan een sterke, zichtbare en geloofwaardige SVJ. De basisprincipes van dit mooie beroep aan te leren, eventueel bij te stellen bij de nieuwelingen in het vak. Dit zal geschieden via korte basisjournalistieke trainingen vanuit de SVJ. "Wij hebben heel veel ervaren journalisten die bereid zijn hun kennis over te dragen", deelt Thomas mee.

Vanavond wordt een discussie gehouden met als thema 'Journalisten en Staatsmedia'. Het optreden van de vicepresident en zijn lijfwachten tegen de journalist Jason Pinas heeft veel stof doen opwaaien. De SVJ heeft besloten de regeringsfunctionaris voor twee maanden te boycotten tot 16 februari. Er komt een evaluatie waarna een besluit genomen wordt, hoe verder met deze kwestie. Intussen loopt de rechtszaak. De volgende zitting is op 8 maart. Journalisten bij staatsmedia hebben de boycot niet tot uitvoering kunnen brengen in het nieuws, hoewel er solidariteit is met Pinas. Deze kwestie wordt tijdens de discussie verder onder de loep genomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May