Premier Peru stapt op na vier dagen in functie
06 Feb 2022, 15:40
foto
President Pedro Castillo van Peru is genoodzaakt zijn vierde kabinet in zes maanden tijd te benoemen, nu zijn premier na vier dagen in functie is opgestapt. (Foto: Reuters)


De Peruaanse premier Hector Valer heeft zaterdag bevestigt dat hij slechts vier dagen na zijn benoeming op de post vertrekt. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij zijn dochter en overleden vrouw heeft geslagen. Met het vertrek van Valer ontstaat er een nieuw leiderschapsvacuüm in het land.

President Pedro Castillo zei vrijdag dat hij het kabinet zou herschikken in het licht van de beschuldigingen, maar ging niet in op de vraag of Valer zou vertrekken.

Castillo moet nu zijn vierde kabinet in slechts zes maanden benoemen, waarin volgens hem vertegenwoordigers van een reeks politieke fracties zullen worden opgenomen. Het is niet duidelijk wanneer een aankondiging zal plaatsvinden.

Castillo, een voormalig onderwijzer en lid van een marxistisch-leninistische partij, is sinds zijn aantreden afgelopen juli steeds meer naar rechts geschoven. Zijn eerste premier was een extreemlinkse partijleider, die in oktober werd vervangen door een gematigd-linkse politicus, voordat Castillo deze week Valer aanstelde.

Valer is een wetgever en conservatief katholiek die met een rechtse partij liep voordat hij overliep om zich aan te sluiten bij een congresblok dat bevriend is met Castillo.

De premier van Peru is een machtig figuur. De premier is de belangrijkste adviseur van de president en zit de rest van het kabinet voor en helpt bij het benoemen ervan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May