Costa Rica stemt vandaag, tweede ronde verwacht
06 Feb 2022, 11:40
foto
Aanhangers van een van de 25 presidentskandidaten in Costa Rica verzamelen zich in San Jose, Costa Rica, in aanloop naar de verkiezingen vandaag. (Foto: Reuters)


Costa Ricanen brengen vandaag hun stem uit op een recordaantal kandidaten bij de presidentsverkiezingen die in de eerste ronde waarschijnlijk geen absolute winnaar zullen opleveren. Geen van de 25 presidentskandidaten zal naar verwachting meer dan 40% van de stemmen winnen, de drempel die nodig is om een ​​tweede ronde te voorkomen.

Een peiling die dinsdag is gepubliceerd door het Centrum voor Onderzoek en Politieke Studies van de Universiteit van Costa Rica wijst erop dat de verkiezingen waarschijnlijk zullen leiden tot een tweede stemronde begin april.

De race om de centrumlinkse president Carlos Alvarado te vervangen na zijn vierjarige ambtstermijn is wijd open, aangezien ongeveer een derde van de kiezers in het Midden-Amerikaanse land van ongeveer 5 miljoen mensen niet heeft besloten wie te steunen, zeggen peilingen.

Costa Ricanen zeggen dat ze willen dat hun volgende leider corruptie en hoge werkloosheidscijfers als prioriteit aanpakt gedurende de vierjarige termijn.

Rosemary Chaves, eigenaar van een kleine supermarkt in Puntarenas, de dichtstbevolkte stad aan de Costa Ricaanse Stille Oceaan, zei dat hoewel er veel namen op het stembiljet stonden, geen enkele geloofwaardige voorstellen had om de werkloosheid aan te pakken. "Veel mensen zijn boos", zegt ze.

De regerende centrumlinkse partij Citizen Action (PAC), die al twee termijnen aan de macht is, kreeg minder dan 1% van de steun in de peiling. Alvarado kan zich niet kandidaat stellen voor een tweede opeenvolgende termijn.

Er wordt ook gestemd voor alle 57 zetels van de eenkamerstelsel wetgevende vergadering. Het parlement moet onder meer onderhandelen over belangrijke financiële steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Voormalig president Jose Maria Figueres, die van 1994 tot 1998 regeerde onder de centristische Nationale Bevrijdingspartij, heeft een voorlopige voorsprong in de opiniepeilingen met ongeveer 17% van de stemmen.

De peiling zag voormalig conservatieve vicepresident Lineth Saborio (2002-2006) van de centrumrechtse partij Christelijke Sociale Eenheid (PUSC) op 13%, en de evangelische prediker Fabricio Alvarado van de New Republic Party op 10,3%.

De stembureaus sluiten om 18.00 uur lokale tijd en de eerste resultaten worden maandagavond verwacht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May