Brazilië importeert eerste lading Guyanese olie
05 Feb 2022, 21:02
foto
Een onafhankelijke raffinaderij in Brazilië heeft de eerste lading Guyanese ruwe olie geïmporteerd.


Een onafhankelijke raffinaderij heeft de eerste lading Guyanese ruwe olie in Brazilië geïmporteerd. Sinds de olie-export ongeveer twee jaar geleden begon, is buurland Guyana met minder dan 800.000 inwoners een olie- en gascentrum aan het worden na ontdekkingen van meer dan 10 miljard vaten winbare hulpbronnen.

De invoer naar zijn zuiderbuur vergroot ondertussen de verscheidenheid aan ruwe soorten die Brazilië verwerkt en weerspiegelt de opkomst van onafhankelijke olieraffinaderijen te midden van de afstoting van de door de staat gecontroleerde raffinageactiva van Petrobras.

De olie, die tussen eind januari en begin februari uit de tanker Sonangol Portoamboim werd geloosd, werd door Exxon Mobil Corp in een spotdeal verkocht aan de Mataripe-raffinaderij in Brazilië. De raffinaderij verwerkt meer dan 300.000 vaten per dag en wordt geëxploiteerd door Acelen, ondersteund door het Mubalada-fonds van Abu Dhabi.

Veel Braziliaanse en Guyanese ruwe oliesoorten concurreren in kwaliteit, waarbij producenten in beide landen sinds 2019 een aantal van dezelfde klanten nastreven, toen een consortium onder leiding van het Amerikaanse Exxon de eerste olie uit Guyana pompte.

Het grootste deel van de zoete lichte ruwe olie uit Guyana, die geen van zijn olie raffineert, komt terecht op Aziatische markten. Petroleo Brasilero SA, zoals de firma in Rio de Janeiro formeel heet, heeft ook marktaandeel gewonnen in die regio met zijn laagzwavelige ruwe olie en stookolie.

De lading Liza-olie met een inhoud van 1 miljoen vaten vertrok begin januari van de Liza Destiny, een drijvende productie-opslag- en losfaciliteit (FPSO) voor de kust van Guyana, naar de havens van Aratu en Madre de Deus, in de noordoostelijke deelstaat Bahia in Brazilië. Dat blijkt uit de trackinggegevens van de Refinitiv Eikon-tanker.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May