Doksenclub mag broedeieren niet inklaren; vergunning afgewezen
05 Feb 2022, 00:00
foto


De Doksenclub is niet te spreken over het niet vrijgeven van broedeieren uit Nederland door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de douane. Er is een getekende vergunning hiervoor nodig. Het gevolg hiervan is dat de medewerkers van de Doksenclub waarschijnlijk op straat komen te staan. Er is al gesproken over het aanvragen van de ontslagvergunning bij Arbeid. Anand Chotkan, directeur Veeteelt, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de vergunningen van de Doksenclub zijn afgewezen om het risico en nasleep van de vogelgriep uit Europa, waar momenteel een grote uitbraak heerst.

De Nederlandse minister van Landbouw Henk Staghouwer heeft zelfs aangegeven op 1 feb 2022 dat vogelgriep een permanente bedreiging vormt voor de pluimveesector in Nederland. Hij heeft aangegeven dat vogelgriep een structureel probleem is geworden in Nederland. Chotkan merkt op dat de Doksenclub hiervan op de hoogte is en zelfs vanaf juli 2021 erop gewezen is dat het raadzaam zou zijn om alternatieve leveranciers te zoeken uit gebieden waar er geen vogelgriep voorkomt, zoals Brazilië.

"Het directoraat Veeteelt heeft zelfs aangeboden om in deze te faciliteren. Echter is door de directeur van Doksenclub dit aanbod nooit aangenomen. Men wil uitsluitend uit Nederland blijven importeren ondanks alle risico’s die dat met zich meebrengt. Wij betreuren dit te zeerste; het ministerie heeft juist als doel ondernemerschap en ook werkgelegenheid te creëren en stimuleren. Echter als de ondernemer zich niet wil onderwerpen aan geldende wetten en regelgeving en niet bereid is om alternatieven te zoeken om zo de bedrijfsvoering niet in gevaar te brengen, kunnen wij er niet veel aan doen. Het gevaar van een insleep en uitbraak van deze voor mens en dier gevaarlijke ziekte weegt zwaarder", stelt Chotkan.
 
De Doksenclub voert aan dat er al vergaande plannen waren over het Kippie-project om met de overheid te praten over een transitie van ambtenaren om het overheidsapparaat in te krimpen. In dit project zouden de verkooppunten worden gecreëerd. Het Kippie-project zou 100 tot 120 ambtenaren aan nieuw werk helpen. Dit gaat nu dus niet door, doordat waarschijnlijk de stekker er uit gaat, zegt de Doksenclub.

Dit project is werkelijk een heel mooi project en het ministerie juicht dit zeker toe, zegt de directeur, maar het is ook zo dat ook dit project onderhevig is aan bestaande wet- en regelgeving. "Een project kan heel mooi zijn in concept, maar als men zich niet wil onderwerpen aan wet- en regelgeving en op die manier de voedselzekerheid en gezondheid van de samenleving in gevaar brengt, kunnen wij ons helaas niet erin terugvinden. Het bedrijf heeft nog steeds de mogelijkheid om broedeieren te importeren uit gebieden waar er geen vogelgriep heerst en mislukking van het Kippie project te voorkomen".

Bij de Doksenclub dreigen 17 gezinnen brodeloos te worden als er op zeer korte termijn geen oplossing komt. De medewerkers maken zich zorgen om hun baan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May