Na jarenlang wachten 55 personen genaturaliseerd
04 Feb 2022, 00:00
foto
Met algemene 46 stemmen zijn 55 personen genaturaliseerd tot Surinamer door De Nationale Assemblee, donderdagavond. (Beeld: DNA TV)


Na twee vergaderingen zijn uiteindelijk 55 personen genaturaliseerd tot Surinamer. De Assembleeleden zijn er eensgezind over dat naturalisatieaanvragen niet ettelijke jaren kunnen duren. Harriet Ramdien, voorzitter van de commissie die de openbare vergadering van de wet voorbereid heeft, voerde aan dat mensen tientallen jaren hun krachten hebben gegeven en intussen zestig jaar zijn geworden, maar niet eens algemene oudedagsvoorziening kunnen krijgen. Zij hebben geen Surinaamse nationaliteit. De ontwerpwet werd donderdagavond met algemene 46 stemmen aangenomen.

Diverse Assembleeleden voerden aan dat de procedure dient te worden versneld. Commissielid Soewarto Moestadja (NDP) wilde weten wat de bevolkingspolitiek is die de regering voert. Hoe zit het met het immigratie- en vreemdelingenbeleid. Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, stelde dat er veel efficiënter vergaderd kan worden als de regering van te voren algemene vragen die steeds terugkeren, zou beantwoorden. Dan hoefde er niet zoveel tijd besteed te worden aan de debatten.

Ebu Jones (NDP) zorgde voor tumult toen hij aangaf dat er informatie is dat een Assembleelid geld zou hebben aangenomen om het proces te bespoedigen. Dit is meegedeeld tijdens gesprekken met personen die een naturalisatieaanvraag hebben ingediend. Vicevoorzitter Dew Sharman die de vergadering op dat moment leidde, merkte op dat Jones de informatie moet droppen bij het Openbaar Ministerie. Asis Gajadien, fractieleider van de VHP, en fractiegenoot Mahinder Jogi, voerden aan dat Jones met zijn uitlating de integriteit van de volksvertegenwoordiging in twijfel trekt. Zij hadden bezwaar tegen deze uitspraak die niet werd hardgemaakt. Sharman zei na een schorsing dat Jones de zaken moet deponeren bij het Openbaar Ministerie.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie merkte op dat zaken te lang blijven liggen bij de Vreemdelingen Politie voordat het bij het ministerie terechtkomt. Vaak zijn de dossiers onvolledig en mensen die de aanvraag gedaan hebben, ook niet bereikbaar zijn. Er moet een betere communicatie en samenwerking zijn. Hieraan wordt er gewerkt. Hij is het eens met diverse Assembleeleden die vinden dat aanvragen binnen een jaar afgehandeld dienen te worden. Hij beloofde dat er een thema-vergadering gehouden zal worden over de bevolkingsproblematiek waar diverse ministeries bij betrokken zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May