NDP en BEP: Schoffering granman Aboikoni onacceptabel
03 Feb 2022, 12:29
foto


Op vrijdag 4 februari a.s. zal het EU/CIF project ceremonieel van start gaan te Gingiston. De regering is menens om middels dit project de elektrificatie van 10 dorpen te bewerkstelligen in het Boven Suriname gebied. Voor deze plechtige activiteit zijn diverse regeringslieden, DNA-leden en overige bestuursfunctionarissen uitgenodigd. Ook granman Albert Aboikoni, grootopperhoofd van de Stam der Saramaccaners had een uitnodiging ontvangen. Echter is deze uitnodiging middels een formeel schrijven ingetrokken, door de directeur van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS).

In het schrijven geeft directeur Eindhoven te kennen dat de aanwezigheid van de granman niet noodzakelijk wordt geacht, gelet op de aard van de activiteit, zonder die nader te motiveren. Op een later tijdstip zal er afstemming plaatsvinden met betrekking tot het EU/CIF project volgens de EBS topman. In onze perceptie heeft de directeur het grootopperhoofd willen doen geloven dat de activiteit geen voortgang zal vinden. Echter is dit geenszins het geval, want alle voorbereidingen zijn in volle gang en een parlementaire commissie vertrekt morgen naar de plek.

De NDP en BEP fractie keuren met klem elke handeling van de regering af die ten doel heeft het traditioneel gezag in het Boven Suriname gebied te desavoueren. Het traditioneel gezag maakt van oudsher een wezenlijk deel uit van het politiek bestuurlijk bestel en het kan absoluut niet door de beugel, dat de granman op een dergelijke manier wordt geschoffeerd.  Eerder vorig jaar werd de granman, vermoedelijk om politieke reden en-/of enge partij politieke belangen ook geschoffeerd, bij de opening van de eerste cashpoint te Gujaba.

Door de uitnodiging van de granman in te trekken, schoffeert de EBS c.q. de regering niet alleen het traditioneel gezag in het Boven Suriname gebied, maar elke onderdaan van de granman, elke burger die daar woonachtig is en diens volksvertegenwoordigers.

Uit protest tegen deze onacceptabele en verwerpelijke bejegening van de regering aan het adres van grootopperhoofd Aboikoni, hebben de NDP en BEP fractie besloten om niet te participeren aan deze activiteit. Het is tevens een zeer kwalijke zaak, gezien er na het aantreden van deze regering, nu reeds 18 maanden geleden, er nog steeds geen officiële kennismaking heeft plaatsgevonden met de granman. De oppositionele fracties roepen de regering evenals de leiding van EBS op om corrigerend op te treden en het traditioneel gezag met alle respect te behandelen.

De NDP en BEP fractie 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May