Covid-19 pandemie en multilaterale samenwerking
04 Feb 2022, 12:52
foto


In het zojuist verschenen SJB 2021 no. 3, is een artikel verschenen, getiteld: “DE COVID-19 PANDEMIE EN HET BELANG EN DE NOODZAAK VAN MULTILATERALE SAMENWERKING”, geschreven door Mr. K. Nandoe LL.M. Hieronder een samenvatting van het lezenswaardige artikel.  

Het is alom bekend dat de Covid-19 pandemie in de hele wereld rampzalige gevolgen op alle gebieden als resultaat heeft gehad. Door de WHO is in het Global Preparedness Monitoring Board Report gesteld dat de pandemie het vermogen bezit om de wereld opnieuw vorm te geven. Ook kan de pandemie er zorg voor dragen dat de progressie die er in de wereld is gemaakt na de Koude Oorlog teniet gedaan wordt bijvoorbeeld op diverse gebieden zoals onderwijs, armoede, vrouwenrechten en ongelijkheid tussen staten.

In het rapport is voorts ook aangegeven dat staten collectief hebben gefaald bij de totale aanpak van de pandemie. Door een onafhankelijke en onpartijdige commissie is in mei 2020 op verzoek van de directeur-generaal van de WHO een rapport uitgebracht waarin is aangegeven dat de Covid-19 pandemie de meest erge crisis is op zowel sociaal-economisch als gezondheidsgebied. Het is de ergste ramp die men zich kan herinneren. Deze conclusie is getrokken uit diverse bevindingen van onder andere het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19, de schade die is toegebracht aan de wereldeconomie etc.

De afgelopen decennia is de wereld met diverse crises op het gebied van gezondheid geconfronteerd geworden. Enkele daarvan zijn: hiv/aids, malaria, tuberculose en ebola. In de strijd hiertegen hebben behalve verschillende landen ook diverse regionale organisaties en particuliere instellingen zich ingezet.  
Om goed georganiseerd en gezamenlijk de strijd tegen de Covid-19 pandemie aan te gaan, zijn er behalve nationaal en regionaal ook wereldwijd diverse maatregelen getroffen en adviezen uitgebracht.

De huidige pandemie is een enorme uitdaging voor de hele wereld. Door een aantal regeringsleiders alsook de directeur-generaal van de WHO en de voorzitter van de Europese Raad is, zoals eerder vermeld, reeds aangegeven dat deze pandemie een hele grote uitdaging is. Geen enkel land of organisatie zal de strijd tegen deze rampzalige uitdaging alleen aankunnen. Het is dan meer dan ooit nu van belang dat er gewerkt wordt aan een internationaal verdrag in de strijd tegen eventueel toekomstige pandemieën. Dit zou volgens mr. Nandoe opgenomen kunnen worden in de oprichtingsakte van de WHO. In het verdrag zouden de doelstellingen en grondbeginselen moeten worden vastgelegd, welke structuur moeten bieden aan de noodzakelijke collectieve maatregelen in de strijd tegen pandemieën.

De Covid-19 pandemie bezit het vermogen de wereld te vernietigen, maar het biedt tevens de unieke kans om zaken die fragiel zijn te herkennen en oplossingen daarvoor te bedenken, zodat de wereld gezamenlijk en gecoördineerd de strijd aankan tegen eventuele pandemieën welke een grote uitdaging vormen voor de wereldgemeenschap.
Wan ogri tya wan bun?

Ragini Dhanes MICL LL.B.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May