Peilingen Brazilië: Presidentiële race wordt scherper
03 Feb 2022, 14:33
foto
De voorsprong van de voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva (r) op de huidige leider Jair Bolsonaro is ietwat afgenomen. (Foto's: Reuters)


De voorsprong van de voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva op de zittende president Jair Bolsonaro is iets strakker geworden. Twee weken geleden was het verschil 14 procentpunten. Dat is nu verminderd tot 11 procent, blijkt uit een nieuwe peiling woensdag.

Uit het onderzoek bleek dat 41% van de kiezers Lula zou steunen en 30% op Bolsonaro zou stemmen als de verkiezingen van oktober vandaag zouden worden gehouden, vergeleken met een verschil van 42-28 in de vorige peiling door PoderData, een afdeling van het digitale tijdschrift Poder360.

In een tweede ronde tussen de twee mannen, die geen van beiden formeel hun kandidatuur hebben aangekondigd, zou Lula met 54% tot 37% winnen, een voorsprong van 17 punten die twee weken geleden is afgenomen van 22 procenten.

Lula is uitgegleden omdat hij de koploper is en zijn rivalen allemaal op hem jagen, zei risicoadviseur Andre Cesar van Hold Legislative Advisors. "Hij is meer blootgesteld en tegenstanders vallen zijn record van de Arbeiderspartij in zijn ambt aan", zei Cesar.

Bolsonaro is populistischer geworden naarmate de verkiezingen naderen, waarbij hij de zorgen over de begrotingsdiscipline opzij zet en belooft de hoge brandstofkosten terug te dringen die hij aan het presidentschap van Lula in 2003-2010 heeft toegeschreven.

Voormalig rechter Sergio Moro, actief op een anti-corruptieplatform, heeft terrein verloren en krijgt nu dezelfde 7% van de kiezers als de centrumlinkse Ciro Gomes, zo blijkt uit de peiling.

Volgens de peiling doet Lula het beter bij vrouwen, kiezers met lagere inkomens, universitair opgeleide Brazilianen en in het armere noordoosten van Brazilië, waar hij is geboren.

De telefonische peiling ondervroeg 3.000 mensen op maandag en dinsdag en heeft een foutenmarge van 2 procentpunt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May