Argentinië: 16 mensen dood door vervuilde coke
03 Feb 2022, 05:22
foto
Vervuilde cocaïne heeft aan 16 mensen het leven gekost in Argentinië. (Getty Images)


Vervuilde cocaïne heeft aan minstens 16 mensen het leven gekost en 50 in ziekenhuizen in de Argentijnse regio Buenos Aires doen belanden. Onderzoekers geloven dat de illegale drug ofwel doorspekt was met een soort gif of met een andere substantie was "gesneden".

De regionale minister van Veiligheid riep gebruikers die de afgelopen 24 uur cocaïne hadden gekocht op om deze weg te gooien.

Berichten suggereren dat de drugs in dezelfde sloppenwijk zijn gekocht en dat er negen arrestaties zijn verricht. Onderzoekers wachten op de resultaten van autopsieonderzoeken om de bij invallen in beslag genomen drugs te vergelijken met die van de slachtoffers.

De getroffenen komen uit de districten Hurlingham, Tres de Febrero en San Martín van de hoofdstad en werden naar plaatselijke ziekenhuizen gebracht. Buiten een ziekenhuis in Hurlingham hebben mensen die volgens lokale media zeggen familie te zijn van een van de slachtoffers, een lege politieauto aangevallen en beschadigd.

Cocaïne (hydrochloride) is een zeer verslavende stimulans die wordt gewonnen uit de bladeren van cocaplanten en wordt over het algemeen gesnoven.

Een rapport uit 2019 over drugsgebruik in Noord- en Zuid-Amerika vermeldde Argentinië als het land met het op twee na hoogste percentage cocaïnegebruik per persoon, na de VS en Uruguay.

In San Martín identificeerde de politie vier van de slachtoffers: Hernán Castro(45), Martín López (36), Dino Melgarejo (33) en Fernando Yacante, wiens leeftijd niet werd vermeld, meldt de Buenos Aires Times.

Een gebruiker zou de politie hebben verteld dat ze cocaïne hadden gekocht van een persoon in de sloppenwijk Puerta 8 in Tres de Febrero, en er werden invallen gedaan. Vervolgens werd cocaïne gevonden in verpakkingen die vergelijkbaar waren met die van een familielid van een van de overledenen.

Er wordt gespeculeerd in de lokale media dat de cocaïne is vervuild met een giftige stof, waarschijnlijk door een drugsbende die de kosten wilde verlagen en de winst wilde maximaliseren te midden van een strijd om het gebied met rivaliserende groepen, meldt persbureau Reuters.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May