VES bezorgd over slechts 19% uitvoering Herstelplan
03 Feb 2022, 00:00
foto


In het blad Inzicht van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) dat zojuist uit is, wordt stilgestaan bij het Herstelplan 2020-2022. Voorzitter Steven Debipersad uitte tijdens zijn nieuwjaarsboodschap reeds zijn bezorgdheid dat de helft van de tijd al voorbij is en volgens het ministerie van Financiën & Planning slechts 19% van de maatregelen zijn voltooid. "Zal men in 2022 al de resterende maatregelen (81%) uitvoeren en voltooien? Of zal de uitvoeringstermijn worden verlengd, dus bijvoorbeeld wordt het Herstelplan 2020-2024?", vraagt de VES zich af.

Het Herstelplan heeft tot doel om de financieel-economische crisis tegen te gaan en de overheidsfinanciën beheersbaar te maken. In de kern van het Herstelplan staan maatregelen die de uitgaven moeten verminderen en de inkomsten moeten verhogen, zodat de overheidsbegroting stapsgewijs weer in evenwicht komt. Tegelijkertijd zijn er maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat de bevolking niet te zwaar belast wordt door de correctieve maatregelen, maar via een Sociaal Vangnet ondersteund wordt in de moeilijke periode. Ook moeten er maatregelen getroffen worden en projecten worden uitgevoerd die misschien niet meteen zorgen voor inkomsten op korte termijn, maar wel dat er meer werkgelegenheid komt en investeringen gedaan worden voor de middellange en lange termijn. Bij dit alles dient rekening gehouden te worden met de regionale en sectorale effecten van de maatregelen (Bron: Herstelplan 2020-2022, goedgekeurd in de Regeringsraad van 18 maart 2021 en aangenomen in DNA met algemeen 32 stemmen op 26 juni 2021).

Er is een Implementatie Unit Herstelplan en een Monitoringgroep. De voortgang van het Herstelplan wordt vastgesteld aan de hand van een aantal indicatoren die de Implementatie Unit opmaakt en tenminste maandelijks bijhoudt en welke indicatoren worden gebruikt ter bijsturing van het Herstelplan. De Monitoringgroep monitoort op basis van de indicatoren en volgt de uitvoering van het Herstelplan en brengt op basis hiervan adviezen uit.

Het Herstelplan heeft 184 maatregelen verdeeld in 6 groepen van maatregelen. Van de 184 maatregelen a) komen 85 in de begroting van 2021 voor; b) worden 35 door internationale instellingen gefinancierd (IDB, China, India, EU, CDB, WB, IsDB, AFD) en c) staan 6 op de lijst van politieke projecten.
1  Fiscale en monetaire maatregel  42
2  Maatregelen sociaal vangnet 13
3 Stimulering productie 24
4 Ondersteuning productie 32
5 Versterking instituten 35
6 Versterking sociale sector  38
Totaal 184

In december 2021 heeft het ministerie van Financiën & Planning een Rapportage gepleegd over de uitvoering van het Herstelplan. Hieruit blijkt dat er vijf maatregelen zijn afgevoerd. Van de 179 projecten zijn er 33 voltooid, 122 in uitvoering en 24 in voorbereiding”. Over de status van de maatregelen in uitvoering kan de VES niks zeggen, omdat dat in het verslag niet wordt vermeld. 

"Deze informatie halen wij uit Rapportage Uitvoering Herstelplan, tweede integraal verslag, Implementatie Unit Herstelplan, 13 december 2021. Dit verslag hebben wij samen met een van oktober 2021 ontvangen van het Ministerie van Financiën & Planning op instructie van de President, nadat Financiën op een eerder verzoek van de VES dit niet beschikbaar wilde stellen. Wij hebben die 2 verslagen incompleet ontvangen. De Bijlagen waren eruit verwijderd. We mochten deze verslagen inzien uitsluitend voor gebruik in de Nieuwjaarsboodschap van de VES-voorzitter. Dat is het transparante bestuur in de praktijk.

Wij hopen dat de VES wel normaal over het 3e verslag, vermoedelijk in maart 2022, kan beschikken en we onze bevindingen c.q. aanbevelingen ook publiek kunnen maken. Mogelijk dat het volgende verslag onze bezorgdheid kan wegnemen", stelt de vereniging.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May