Column: Stiefmoederlijk
03 Feb 2022, 00:59
foto
Archieffoto vrouwenpagins svb.sr (augustus 2021)
Nog steeds prijken mannen op de vrouwenpagina van svb.sr


Wat me echter van het hart moet, is dat damesvoetbal van Suriname een stiefmoederlijke behandeling krijgt van het bestuur. Volgens de eerste berichten waren alleen de mannen van Barbados door de SVB uitgenodigd voor twee oefenwedstrijden. Naderhand reisden ook de vrouwen op verzoek van de Barbadiaanse bond af. Het zou van respect voor het vrouwenvoetbal getuigen als het bestuur de dames aanvankelijk ook hadden geprogrammeerd, maar helaas blijkt door deze misser weer eens dat de Bobo's, vrouwenvoetbal niet hoog hebben zitten. Uitgaande van de omstandigheid dat ook de U-20 vrouwenselectie binnenkort in actie moet komen, was dit de gelegenheid bij uitstek om ook deze dames, naast de seniorenselectie, aan het programma toe te voegen. Zowel bij de heren als de dames kon er dan een driehoekstoernooi worden afgewerkt.

Natuurlijk is de mannenselectie het paradepaardje van het bestuur en gaat dat gemoeid met grote financiële inspanningen, maar de FIFA maakt jaarlijks een x-bedrag over om het vrouwenvoetbal naar een aanvaardbaar niveau te brengen, dus moet er ook in dit onderdeel geïnvesteerd worden. Het is intriest dat het bestuur zo weinig inspanningen pleegt om het vrouwenvoetbal op een hoger niveau te brengen. Het heeft er veel van dat de selecties alleen maar worden afgevaardigd om de fikse financiële bijdrage van de FIFA, veilig te stellen, maar dat er verder niet naar deze tak wordt omgekeken. De vrouwenvoetbalpagina op de website van de SVB is ronduit belachelijk. Het is een weerspiegeling van de respectloze manier waarop dit bestuur vrouwen in de voetballerij bejegent.

Mochten de dames een slechte beurt maken bij hun aanstaande internationale krachtmeting, dan moet niet uit het oog verloren worden dat hun voorbereiding niet was om over naar huis te schrijven. Net als bij de heren is er ook talent aanwezig bij de dames, echter kan er pas succes worden geboekt als de voorbereiding optimaal is en alle randvoorwaarden in orde gemaakt zijn. In veel landen is er de laatste jaren een opwaartse trend te bespeuren in het damesvoetbal, omdat ze de adviezen van de FIFA te baat nemen en de financiële middelen de juiste bestemming geven. Hier te lande is men echter niet bereid om de ontwikkeling van vrouwenvoetbal ter hand te nemen. Het is de hoogste tijd dat het roer wordt omgegooid, zodat afvaardigingen inderdaad zinvol worden.

Mireille Hoepel

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May