Haïti: Doden door zware regen
02 Feb 2022, 12:39
foto
Haïti is getroffen door twee dagen van zware regenval, voornamelijk in het noorden van het land. (Beeld: Al Jazeera)


Twee dagen van zware regenval en de daaruit voortvloeiende overstromingen hebben volgens het hoofd van de civiele beschermingsautoriteit van het land aan minstens drie mensen het leven gekost in Haïti. Het dodental werd dinsdag gemeld, uren nadat reddingswerkers begonnen met het evacueren van mensen in risicogebieden, waar duizenden huizen zijn overstroomd en zo'n 2.500 gezinnen zijn ontheemd.

Het noorden van het land is het zwaarst getroffen, met water dat het historische centrum van de stad Cap-Haïtien vult en harde wind die bomen ontwortelt. Autoriteiten zeiden dat ten minste 20 districten in Haïti zijn getroffen door het gewelddadige weer.

"We hebben 3 dodelijke slachtoffers in de regio Nord-Ouest en één vermiste", vertelde directeur civiele bescherming, Jerry Chandler, in een sms aan persbureau Reuters.

De regens zijn de meest recente natuurramp die het Caribische land treft, waar het dodental vaak hoog is vanwege de slechte staat van huisvesting en het ontbreken van infrastructuur. De rampen hebben de erbarmelijke staat van de economie van het land verergerd, met hoge criminaliteitscijfers en onveiligheid die verergerd zijn door een politieke crisis na de moord op president Jovenel Moise in juli 2021.

Autoriteiten zeiden dat de storm gebieden heeft getroffen die nog steeds proberen te herstellen van een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter die het land in augustus trof. Meer dan 2.000 mensen kwamen bij die beving om.

De regens hebben ook een elektriciteitscentrale overstroomd en een brug doen instorten, waardoor een gemeenschap geïsoleerd is geraakt.

In één stad waadden mensen door taille-diep water terwijl ze probeerden een motorfiets en andere bezittingen te redden, meldde het persbureau Associated Press. Sommige families grepen elkaar bij de hand terwijl ze vochten tegen stromend water terwijl ze grote zakken met kleding en andere spullen op hun hoofd balanceerden.

Precair gebouwde woningen en een gebrek aan infrastructuur hebben de gevolgen van natuurrampen in Haïti doorgaans duidelijk ernstig gemaakt. Bovendien zijn overstromingsgevoelige gebieden vaak de thuisbasis van arme en dichtbevolkte gemeenschappen.

In 2010 kwamen naar schatting 316.000 mensen om het leven bij een enorme aardbeving in de buurt van de hoofdstad van het land, Port-au-Prince. Haïti verkeert al in een crisis en lijdt onder politieke verdeeldheid na de moord op Moise, met bendegeweld en ontvoeringen die toenemen en een stijgende armoede..
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May