Cubanen slaan handen ineen tegen kou, de wind raast
01 Feb 2022, 06:43
foto

Een man met handschoenen en koude kleding spreekt aan de telefoon terwijl hij loopt in Sancti Spiritus, Cuba. (Foto: Reuters)


Cubanen kleedden zich in zware jassen, hoeden en handschoenen en sloten hun huizen op maandag toen bijna-record koude en harde wind het eiland dat meer gewend was aan felle zon en zwoele passaatwinden, zweepte.

Het kleine stadje Bainoa, ten oosten van Havana, voelde de temperatuur maandagochtend vroeg dalen tot 3 graden Celsius, als gevolg van windvlagen die een groot deel van het weekend de met palmen omzoomde kusten van het eiland beukten.

"Dit is niet normaal", zei Barbara Salgado, inwoner van Havana, met een zwarte sjaal om haar nek om de kou af te weren. "De temperaturen zijn hier in de winter altijd koel, maar zo zijn ze nooit, het is bijna polair."

Het extreme weer zette de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel ertoe de burgers op te roepen om op elkaar te passen. "Zorg vooral voor onze kinderen en ouderen", zei hij zondag op Twitter.

De politie sloot de Malecon, de boulevard aan de kust van Havana, op zondag en begin maandag. Veel van zelfs de meest trouwe vissers hadden hun posten verlaten toen torenhoge golven met schuimlaag de zeewering dichtsloegen, straten onder water zetten en voorbijgangers doorweekten.

Jorge Sanchez, die in een warme jas over straat slenterde, verwonderde zich over de kou. "Het is echt lang geleden dat het zo koud is geweest. Het is ongelooflijk", zei Sanchez.

Hetzelfde front bracht zondagochtend ongewone kou naar Florida, wat leidde tot bevriezingsvooruitzichten van de Amerikaanse National Weather Service en de koudste temperaturen in een decennium over grote delen van de staat.

De temperaturen in Havana en in heel Cuba zullen naar verwachting geleidelijk afnemen en tegen het einde van de week op normale niveaus schommelen, zeiden lokale meteorologen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May