De meester die velen heeft leren schrijven, is niet meer
Tieke werd op 25 oktober 1941 in Paramaribo geboren als tweede kind in een gezin met 11 kinderen. Na de lagere school doorliep hij de Calor Muloschool en de Algemene Middelbare School (AMS). In 1963 vertrok hij voor verdere studie naar Nederland. Hij had geen beurs en moest er steeds bij werken om zijn studie te betalen. Hij heeft de opleiding M.O. Schrijven in Rotterdam afgerond, waarbij hij werd opgeleid tot leraar en pedagoog.
In 1982 begon hij daadwerkelijk aan de, met de handgeschreven, methode Ik schrijf duidelijk. Vier jaar lang sloot hij zich uren op in zijn studeerkamer en in 1985 was hij zover. De eerste Surinaamse schrijfmethode was klaar! Duizenden leerlingen heeft hij opgeleid in hun pedagogische en didactische vaardigheden van het schrijfonderwijs en nog steeds leren duizenden kinderen schrijven op de basisscholen in Suriname uit “Ik schrijf duidelijk”. De hele methode, die Tieke Marhe ontwikkeld heeft, bestaat uit 11 schrijfschriften, 3 patronenschriften, 1 cijferschrift, 7 richtingskaarten voor elk van de cahiers, 5 wandkaarten en een handleiding voor de leerkracht. Er zijn leergangen vanaf de kleuterklas tot en met de vierde klas. Dat is een enorme bijdrage aan het vak schrijven. In de loop der jaren paste hij zijn methode aan met de nieuwe digitale ontwikkelingen.
In de inleiding van de handleiding bij de methode lezen we: “Tot nog toe is bij de aanvang van het schrijfonderwijs te veel aandacht besteed aan de vorm van de letters en te weinig aan de schrijfbewegingen zelf. Schrijven is bewegen en het schrijfonderwijs is gericht op het aanleren en herhalen van schrijfbewegingen waardoor deze soepel en automatisch kunnen verlopen.” En bij de slotopmerkingen schrijft Marhe: “Schrijven is een inspannende bezigheid met een dienende functie. Het is een techniek die men pas goed onder de knie krijgt door veel te oefenen”. De handleiding begint met suggesties voor de sensomotoriek en bewegingsspelen, maar ook instructies bij linkshandigheid en het bepalen van de voorkeurshand.
In 2008 werd hij voor zijn prestaties terecht benoemd tot Ridder in de Ere orde van de Palm. Het Surinaams lager onderwijs mag zeer dankbaar zijn dat deze Surinamer zijn deskundigheid, tijd en energie heeft gestopt in dit levenswerk. De vele leerkrachten, die dankzij de boekjes van Tieke een geweldig hulpmiddel hebben bij het leren schrijven van hun leerlingen, zijn hem -zonder hem te kennen- denk ik, ook erkentelijk. Zijn vrouw Savitrie Benie, met wie hij in 1969 trouwde, en de kinderen Amar en Reshmi, mogen trots zijn op hun vader die zovelen heeft geholpen om netjes binnen de lijnen te schrijven.
Marten Schalkwijk
Vandaag
Gisteren
- Raghoebarsing pleit voor wettelijke verankering RVI-programma
- Reactie op: Collegiaal bestuur wat is dat?
- Bosbranden teisteren Zuid-Europa: waarom het risico toeneemt
- Caricom ziet in Simons sleutelrol voor Caribische ontwikkeling
- Strakke organisatie en ‘diepte’ investeringen bij aantreden nieuwe regering
- Regering: Behoed het onderwijs voor totale ondergang
- Stabiele houtproductie en groeiende export naar China kenmerken bosbouwjaar 2024
- Mac Andrew warm uitgezwaaid door personeel
- Schaduwzijde van het tuchtrecht
- Onweersbuien en afnemende regen
- Internationale bemanning keert terug naar aarde na succesvolle Axiom-ruimtevlucht
- Frankrijk dringt aan op ratificatie grensprotocol met Suriname
- Column: Een brief van Chan aan Jenny
- Overheid maakt macro-economische vorderingen, maar schuldpositie blijft zwak
Eergisteren
- Adelien Wijnerman keert terug als minister van Financiën – 3 onderministers ook van de partij
- Strategisch olieplan open voor feedback van samenleving
- Bromfietser overlijdt twaalf dagen na aanrijding
- Reactie op Fares I. Naipal: Een poging tot geschiedvervalsing
- Bedrijven klaargestoomd voor exporteisen tijdens EU Standards & Certification Workshop
- Jabini: Nieuwe minister hoeft alleen nog maar te scoren
- Het gevaar van WhatsApp
- IMF-baas feliciteert Simons en bevestigt samenwerking met Suriname
- Inbraak loopt fataal af: Inbreker neergeschoten aan Julianaweg
- Collegiaal bestuur onder president Simons
- Al vroeg onweersbuien op deze maandagmorgen
- Oud-president Nigeria, Muhammadu Buhari, overleden
- Column: Mi lobi Sranan? Bewijs het!
- Rusland: NPS-besluiten zijn democratisch genomen