Mediacommissie verzwakt politieke positie president en VHP
31 Jan 2022, 10:37
foto


De VHP mediacommissie heeft gereageerd op mijn artikel over de VES Nieuwjaarslezing van president Santokhi. Dat had ze beter kunnen nalaten, want deze reactie brengt de VHP en de president nog meer schade toe. Dat is jammer, omdat hoe dan ook Santokhi de president van Suriname is. Welke verkeerde beslissingen hij de afgelopen 2 jaar ook heeft genomen, hij verdient het niet om zo’n zwakke spreekbuis te hebben. Het is verbazingwekkend hoe deze mediacommissie realiteitszin ontbeert en niet door heeft wanneer wel (en hoe!) of niet te reageren en de fragiele politieke positie van de president nog verder destabiliseert.  

Inmiddels heeft een aantal personen, waaronder de heer Swami Girdharie van de VES, de inhoud van mijn artikel min of meer onderschreven. Winston Ramautarsing heeft daarnaast in een interview met Radio Awaaz benadrukt dat de president op z’n zachts gezegd niet de waarheid sprak tijdens de Nieuwjaarstoespraak. Ik sta dus niet alleen in mijn kritiek.

In mijn artikel heb ik eenvoudig onderbouwd waarom de uitspraken van president Santokhi – dat er nu financieel-economische stabiliteit zou zijn in Suriname - niet kloppen. Het zou de president en gevolg sieren én goodwill opleveren als men erkent dat sinds het aantreden van deze regering er fouten zijn gemaakt, waardoor het nog niet is gelukt de financieel-economische positie van de bevolking te verbeteren. Door helder en oprecht met het volk te communiceren, zoek je verbinding en kweek je begrip bij grote delen van de wanhopige Surinaamse samenleving.


De president (en de VHP) kiest er echter voor om door te gaan met misleidende tactieken, eerder toegepast door de NDP. Heel hard en vaak beweren dat iets waar is, maakt het nog niet tot de waarheid, zou men inmiddels moeten weten. Wat de teleurgestelde bevolking ervaart, is dat de koopkracht na 10 jaar NDP-regering verder is verzwakt door stijgende consumptieprijzen. Dat is een niet te ontkennen realiteit. En ja, de SRD-koers is nu enigszins relatief stabiel, maar dat komt omdat Suriname een wanbetaler is en haar schulden niet meer afbetaalt. Het arm gemaakte volk heeft werkelijk niets aan een stabiele maar moordend hoge koers.

Het volk, moe van en teleurgesteld in de NDP-regering, legde haar vertrouwen massaal in president Santokhi en als hij vervolgens wordt verkozen, blijkt dat hij nog erger is dan de afgewezen NDP-regering. Nog erger dan de NDP, omdat het vertrouwen in hem heel groot was. Dit was dé kans voor de nieuwe regering om Suriname op een professionele en deskundige manier te besturen. Om de belastingdienst te versterken en de miljarden aan USD-belastinggelden die we mislopen, binnen te halen. Maatregelen nemen om een basis te leggen voor de industriële ontwikkeling en de maak industrie om armoede, afbraak van onze sectoren en werkloosheid te stoppen. Men koos echter voor het aanstellen van naaste familie en vrienden en dat is zeer onprofessioneel.

Enkele inhoudelijke zaken over de reactie van de mediacommissie:
- Niemand dwingt een reactie af van de VHP-mediacommissie.
- Er is niemand door het slijk gehaald, zeker niet met ongepaste taal.
- Als minister Achaibersing niet wist dat Fitch Suriname niet meer indexeert, dan is er iets goed mis in de communicatie want dat behoort het ministerie te weten. De mediacommissie geeft zelf aan wat het probleem is en erkent daarmee wat ik heb gesteld.  
- Het herstelplan had klaar moeten liggen en in werking moeten treden voor eind 2020. De DNA-meerderheid was er. Verschillende pijlers van het herstelplan waren dan al in werking gezet. De commissie haalt zelf de mankementen aan en geeft mij daarmee gelijk.
Het niet kunnen omgaan met kritiek leidt tot enkele belangrijke zaken, die overigens voor alle partijen gelden:
- Je omringen met familie en vrienden. Zeg dan niet dat je alle partijen wilt betrekken en dat alle Surinamers een rol hebben in je plan.
- Het wegkopen van criticasters, die hun mond houden omdat ze nu tot de inner circle behoren, en foute zaken verder faciliteren.
- De mond snoeren van ambtenaren die broodvrees hebben en bang zijn om bestempeld te worden als oppositie, ook binnen de eigen DNA-fracties.
- Het niet opvolgen van opbouwende feedback en meenemen van positieve adviezen.

Deze zaken zorgen ervoor dat het zelfreinigend vermogen steeds meer afneemt. Met deze reactie van de VHP-media commissie wordt er een loopje genomen met de intelligentie van de Surinaamse bevolking. Het is nu meer dan ooit tijd dat deskundige, integere en professionele managers het gaan overnemen bij de Surinaamse overheid. Wij zullen op die deur blijven kloppen, totdat het volk het voor ons open doet.

Peter M Wolff
Petermartinwolff@outlook.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May