Duque wil dat Caricom helpt bij natuurrampen
30 Jan 2022, 12:43
foto
"We hebben hand in hand met u samengewerkt om het multilateralisme te versterken", benadrukte de Colombiaanse president Iván Duque.


De Colombiaanse president Iván Duque kondigde vrijdag zijn voornemen aan om een ​​Regionaal Solidariteitsfonds op te richten, om de bevolking te dienen op het gebied van gezondheid en in geval van natuurrampen. Hij maakte die opmerkingen tijdens de II Ministeriële Top van de Caribische Gemeenschap in Barranquilla.

De bijeenkomst was gericht op economische reactivering, gezondheid, klimaatverandering en gendergelijkheid. Eamon Courtenay, minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel van Belize, die de Caricom-raad voorzit, evenals secretaris-generaal Natalie Barnett, waren aanwezig.

"Vandaag wil ik aan alle Caricom-landen zeggen dat Colombia die band wil versterken, die samenwerking op veiligheidsgebied", zei Duque tijdens de openingsceremonie van het evenement. "Een bijeenkomst om de Caricom te bekrachtigen  dat Colombia deze instelling en de lidstaten wil steunen", voegde hij eraan toe.

Tijdens de Barranquilla-bijeenkomst werden de overeenkomsten die op 29 juni 2019 in Cartagena de Indias waren ondertekend, beoordeeld.

"Colombia wil een samenwerkingskader voor de korte, middellange en lange termijn opzetten met Caricom, waar we arbeidsuitwisselingen, educatieve uitwisselingen en wetenschappelijke uitwisselingen hebben", vervolgde Duque.

De Colombiaanse president sprak ook zijn bezorgdheid uit over natuurrampen en vaccinatie tegen Covid-19, naast economische en veiligheidsreactivering. Hij voegde eraan toe dat zodra zijn land in de komende 12 maanden vaccins begint te produceren tegen de nieuwe coronavirusziekte (Covid-19). Hij hoopte ook op "een samenwerkingsband" met Caricom-landen. "We hebben hand in hand met u samengewerkt om het multilateralisme te versterken", benadrukte Duque.

De Colombiaanse leider schetste ook zijn visie op een Disaster Management Fund (Fome), dat in het kader van de pandemie in Colombia werd opgericht. Het idee is dat dit mechanisme "altijd beschikbaar kan zijn, dat het een manier heeft om regelmatig uit gewone inkomsten te worden gefinancierd en dat het een middel is om zeer relevante onvoorziene omstandigheden het hoofd te bieden", zodat organisaties zoals de Wereldbank of de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) effectiever kan worden opgeroepen, legt Duque uit.

Caricom is een internationaal mechanisme dat bestaat uit Antigua en Barbuda, Barbados, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, Montserrat, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Suriname en Trinidad en Tobago.

In 2019 is afgesproken dat er eens in de drie jaar een Summit zoals die van vrijdag zou plaatsvinden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May