Mexico: Weer journalist aangevallen; 3 gedood deze maand
27 Jan 2022, 13:11
foto
Mensen houden kaarsen vast tijdens een protest tegen de moord op journalisten Lourdes Maldonado en Margarito Martinez in Mexico. (Foto: AP)


Een andere journalist is aangevallen in Mexico, waar deze maand tot nu toe drie journalisten zijn vermoord. Jose Ignacio Santiago zei dat hij ternauwernood ontsnapte toen een auto met gewapende aanvallers woensdag probeerde zijn voertuig af te snijden op een landelijke snelweg in de zuidelijke deelstaat Oaxaca.

Santiago, de directeur van een online nieuwssite, zei dat hij kon ontsnappen omdat hij werd vergezeld door twee lijfwachten die hem waren toegewezen in het kader van een regeringsprogramma om journalisten te beschermen. De lijfwachten werden toegewezen aan Santiago nadat hij in 2017 werd ontvoerd door een bende.

De aanval komt een dag nadat persgroepen in heel Mexico meer dan 12 demonstraties hebben gehouden om te protesteren tegen de moorden op drie journalisten sinds het begin van het jaar.

Santiago zei dat de lijfwacht die hem bestuurde in staat was de aanvallers te slim af te zijn, maar de aanvallers openden het vuur toen ze de auto van de journalist zagen ontsnappen. Santiago raakte niet gewond.

Hij had beelden gefilmd in een afgelegen gebied van inheemse Triqui, en dat kan een van de groepen boos hebben gemaakt die strijden om de controle over de regio.

"Ik denk niet dat ik problemen heb op dat gebied, maar ze willen misschien niet graag nieuwsmedia in het gebied zien", zei Santiago. "Het is een Triqui-gebied."

Ongeveer 10.000 Triquis leven in afgelegen, verarmde gemeenschappen in de bergen van Oaxaca. Drie Triqui-groepen zijn verwikkeld in een decennialange gewapende strijd waarbij tientallen doden zijn gevallen.

In 2010 werden in hetzelfde gebied een Finse mensenrechtenwaarnemer en een Mexicaanse politieke activist doodgeschoten.

'Paniekknop'
Het aantal aanvallen op journalisten is deze maand gestegen. In de grensstad Tijuana werden in een week tijd twee journalisten vermoord. Op 17 januari werd misdaadfotograaf Margarito Martínez voor zijn huis neergeschoten. En op 23 januari werd verslaggever Lourdes Maldonado López doodgeschoten gevonden in haar auto.

Op 10 januari werd verslaggever José Luis Gamboa vermoord in de kuststaat Veracruz aan de Golf.

Ambtenaren hebben erkend dat meer dan 90 procent van de moorden op journalisten en mensenrechtenverdedigers onopgelost blijven, ondanks een overheidssysteem dat bedoeld is om hen te beschermen. Het in de VS gevestigde Committee to Protect Journalists schat het percentage op 95 procent, zei zijn Mexicaanse vertegenwoordiger Jan-Albert Hootsen.

Laura Sanchez, een journalist uit Baja California die in Mexico-Stad woont, bespotte het overheidsprogramma dat journalisten zou moeten beschermen. Het overheidsprogramma geeft journalisten vaak een afstandsbediening die een noodalarm kan laten klinken, maar sommigen zeggen dat het nutteloos is.

"Wat ze ons geven is een verdomde paniekknop, en weet je wat die knop is? Het is het nummer van de toezichthouder van de gemeentelijke politie die corrupt en uitverkocht is", zei Sánchez.

Mexico blijft de gevaarlijkste plaats op het westelijk halfrond voor journalisten. De regering zegt dat sinds december 2018 52 journalisten of mediawerkers zijn vermoord in Mexico. Er staat dat zeven van de 52 doden waren ingeschreven in het beschermingsprogramma.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May