Tweedracht Penitentiaire Ambtenaren verzwakt bond
18 Aug 2011, 16:00
foto
Bondsvoorzitter Gustaaf Gallant


De Penitentiaire Ambtenaren (PA's) moeten zich niet laten opdelen, was de indringende boodschap van voorzitter Gustaaf Gallant aan zijn leden. Op een persconferentie heeft de Bond van Penitentiaire Ambtenaren in Suriname (BPAS) de samenleving informatie gegeven over de stand van zaken binnen dit instituut. De BPAS-voorman heeft de verantwoordelijken (lees: regering) nogmaals opgeroepen de overeengekomen besluiten met de vakvereniging uit te voeren.

“De tijd voor splitsing is voorbij, het gaat om jullie belang en daarmee ook van de natie. Het zijn immers de belastinggelden van de samenleving,” zei Gallant. Keer op keer heeft hij zijn leden op het hart gedrukt, zich niet te laten misbruiken. Immers eendracht maakt macht en tweedracht breekt kracht. Zijn oproep had direct te maken met PA's die zonder medeweten van het bondsbestuur aan andere departementen zijn uitgeleend. Onduidelijk is onder welke voorwaarden deze cipiers bij andere dienstonderdelen van andere ministeries zijn geplaatst.

Gallant klinkt gebelgd: “Het hele korps is ondersteboven, het wordt alleen maar rommeliger en de verwarring onder de leden neemt toe.” De leden komen volgend week donderdag bijeen. Ze zullen dan besluiten hoe verder te gaan. Noch van de vicepresident noch van minister Martin Misiedjan heeft de BPAS enige reactie gehad. Het laatste gesprek met minister Misiedjan was op 1 augustus. “Het was een gesprek van ergens naar nergens,” omschrijft Gallant de ontmoeting. “De minister wilde bepalen waar er over gesproken zou worden. Voor de onderwerpen terrein Santo Boma en afdelingshoofd Penitentiaire Ambtenaren had hij geen oor.” De bondsvoorzitter zegt dat de bewindsman liet weten dat hij het korps zou gaan doorlichten.

Sinds de Bewakingsdienst der Delinquentenzorg in 1983 is verheven tot het Korps Penitentiaire Ambtenaren Suriname, is er geen officiersopleiding geweest. “Er is nimmer gewerkt aan scholing en training zoals was overeengekomen,” uit Gallant de frustraties van zijn leden. “Wat willen ze, blijven met een onderontwikkeld korps en niet gekwalificeerde personen die de leiding geven.” De BPAS strijdt voor de uitvoering van het herstructureringsplan van het KPAS dan al langer dan 10 jaar is overeengekomen. Het plan was deels al in uitvoering toen het werd opgeschort. “We willen hetzelfde als de brandweer, de regels zijn duidelijk,” zegt Gallant resoluut.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May