Argentinië: 'Nog een helse dag'
15 Jan 2022, 16:40
foto
Argentijnen plonsen in een rivier te midden van recordhitte. De temperaturen in Argentinië zijn de afgelopen dagen tot boven de 40°C. (Foto: Reuters)


Delen van Argentinië en de buurlanden in Zuid-Amerika hebben recordtemperaturen bereikt terwijl de regio broeit onder een historische hittegolf. "Bijna heel Argentinië en ook buurlanden zoals Uruguay, Zuid-Brazilië en Paraguay beleven de heetste dagen in de geschiedenis", zegt Cindy Fernandez, een meteoroloog bij de officiële Nationale Meteorologische Dienst van Argentinië.

Veel steden hebben hun hoogste temperaturen geregistreerd sinds het begin van de registratie, waarbij sommige zones volgens de weerdienst tot 45°C liepen.

"In Argentinië, van het centrum van Patagonië tot het noorden van het land, worden thermische waarden geregistreerd die de 40 graden bereiken of overschrijden", zei Fernandez.

De hitte en een langdurige droogte hebben de gewassen van het graanproducerende land getroffen. Er is echter hoop dat een verwachte temperatuurdaling volgende week een periode van regen zal veroorzaken om zowel planten als mensen af ​​te koelen.

De recordbrekende hitte belast ook het elektriciteitsnet van het land, meldden lokale media. In de provincie Buenos Aires rond de hoofdstad hadden meer dan 75.000 gebruikers vrijdag geen elektriciteit, meldt de krant Clarin. Argentinië noteerde vrijdagmiddag het hoogste elektriciteitsverbruik ooit, aldus de krant.

"Het is weer een helse dag", zei Elizabeth Bassin tegen persbureau Reuters terwijl ze wachtte op een bus in Buenos Aires. "Maar goed, we leven een week met warm weer en het is bijna alsof het lichaam aan die hitte went."

Emanuel Moreno, die frisdrank bezorgde, zei dat hij door de hitte werkte, maar moest blijven hydrateren. "Eerlijk gezegd is het erg heet en zwaar, maar als je aan het werk bent, realiseer je je dat niet zoveel. Je realiseert je dat je erg dorstig bent en dat je veel water, water en nog eens water moet drinken, want als je dat niet doet, kun je niet verder", zei hij.

Wetenschappers van de Amerikaanse regering meldden donderdag dat 2021 het zesde warmste jaar ooit was, en ze leggen de schuld volledig bij de klimaatverandering.

De laatste acht jaar waren de acht heetste en het laatste decennium was het warmste sinds het begin van de registratie in 1880, aldus de Amerikaanse wetenschappers.

Fernandez, de meteoroloog, zei dat er zich een warme luchtmassa had gevormd boven Argentinië, precies in het midden van de zomer op het zuidelijk halfrond. "We hebben veel dagen met een heldere hemel waar de zonnestraling erg intens is en in een context van extreme droogte die Argentinië al ongeveer twee jaar doormaakt", zei ze. "Dit betekent dat de grond erg droog is, en een droge grond warmt veel meer op dan een vochtige grond."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May