Ruïne synagoge Jodensavanne wordt geconserveerd
17 Aug 2011, 12:10
foto
De ruïne van Jodensavanne wordt schoongemaakt. (Foto: stichting Jodensavanne)


De ruïne van Beracha VeShalom (Zegen en Vrede) synagoge te Jodensavanne wordt geconserveerd. Ook worden enkele bakstenen graven op de Joodse begraafplaats hersteld. Dit gebeurt in opdracht van Stichting Jodensavanne. Het project wordt gefinancierd door het Gemeenschappelijk Cultureel Erfgoed (GCE) fonds van de Nederlandse ambassade te Paramaribo. De ruïne wordt schoon gespoten en het metsel- en voegwerk wordt hersteld.

Het conserveringswerk aan de synagoge wordt uitgevoerd door het aannemingsbedrijf Remas, terwijl de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) de herstelwerkzaamheden aan de bakstenen graven uitvoert met enkele inheemse jongeren van het naburig gelegen inheemse dorp Redi Doti. De jongeren worden daarbij basiskennis en vaardigheden van baksteen metselwerk bijgebracht, terwijl zij tegelijkertijd ook bijdragen aan het behoud van een stuk erfgoed. Met de directievoering van het project is belast KDV Architects. Dit meldt de stichting in een persbericht.

Geschiedenis
Het project is één der conserveringsactiepunten uit het ‘Jodensavanne en Cassipora begraafplaats Management Plan 2008-2012’, welke het raamwerk vormt voor het duurzaam beheer en onderhoud van de erfgoedsite.
Op Jodensavanne is de eerste synagoge van architectonische significantie in de Nieuwe Wereld. De synagoge, die in 1685 werd ingezegend, vierde het vorig jaar oktober nog haar 325ste bestaansjaar. Ooit was dit een fraaie synagoge met een rechtszaal. Conform richtlijnen uit de Talmoed stond het gebouw op het hoogste punt van het dorp en stak het met twee verdiepingen royaal boven de overige dorpsbebouwing uit. Het vormde het middelpunt van de Joodse gemeenschap.

In 1832 werd bijna de gehele Joodse nederzetting door brand verwoest met uitzondering van de synagoge die tot 1865 in gebruik was. De laatste bewoners verlieten het dorp in de jaren 50 van de 19e eeuw en keerden alleen terug naar Jodensavanne op hoogtijdagen en om er hun doden te begraven. In 1873 stortte het dak in en daarna werd het religieuze gebouw niet langer onderhouden en takelde het eens imposante bouwwerk steeds meer af. De laatste grote restauratie aan de ruïne vond plaats in 1972.

Jodensavanne en de Joodse begraafplaats te Jodensavanne zijn de eerste officiële monumenten van het district Para. Stichting Jodensavanne werd officieel opgericht in 1971 met het doel de restanten van het voormalig Joods dorp te conserveren, beschermen, behouden en beheren voor het nageslacht.
Advertenties