Vulkaanuitbarsting op Galapagos: Geen schade mens of dier
10 Jan 2022, 10:40
foto
De vulkaan Wolf op de Galapagos barstte voor het laatst uit in 2015 nadat het 33 jaar inactief was geweest.


Het Geofysisch Instituut van Ecuador heeft gemeld dat de vulkaan Wolf op het eiland Isabela, de grootste in de archipel van de Galapagos, vrijdag vroeg tot uitbarsting is gekomen. De vulkaan, de hoogste van de Galapagos, ligt zo'n 100 kilometer van de dichtstbijzijnde menselijke nederzetting.

 De hellingen van de vulkaan herbergen ook de roze leguaan, waarvan er in augustus vorig jaar slechts 211 op Isabela waren geteld. Isabela Island herbergt ook vier andere actieve vulkanen.

Volgens een verklaring van het instituut begon de uitbarsting om 2 uur lokale tijd, waarbij een wolk van gas en as ontstond met een variabele hoogte tussen 1.900 en 3.800 meter boven zeeniveau. De 1.707 meter hoge vulkaan barstte voor het laatst uit in mei 2015 na 33 jaar inactiviteit.

Ondertussen moet het Ecuadoraanse Ministerie van Milieu nog rapporteren over de mogelijke effecten op soorten, zoals roze leguanen, gele leguanen en reuzenschildpadden op de eilanden.

In een verklaring op Facebook zei het Galapagos National Park dat de vulkaan rookpluimen en as uitstoot van enkele duizenden meters hoog, die zich naar de noordkant van het eiland bewogen, waar geen mensen gevaar lopen.

Het nationale park stuurde een groep parkwachters en wetenschappers die met roze leguanen werken om de situatie te onderzoeken. "Het team heeft bevestigd dat het leefgebied van deze soorten ver verwijderd is van de uitbarsting en de impactzone, dus er worden momenteel geen aanvullende beschermingsmaatregelen overwogen", staat in de verklaring.

Gelegen in de Stille Oceaan, ongeveer 1.000 km  voor de kust van Ecuador, zijn de Galapagos-eilanden een beschermd natuurgebied en de thuisbasis van unieke soorten flora en fauna. De archipel kreeg wereldwijde bekendheid dankzij de observaties van de Britse wetenschapper Charles Darwin over evolutie die daar werden gedaan.

De roze leguaan werd voor het eerst opgemerkt door parkwachters in 1986 en werd in 2009 geclassificeerd als een aparte soort voor andere landleguanen op de Galapagos, volgens de Galapagos Conservation Trust (GCT), een in het Verenigd Koninkrijk geregistreerde liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor natuurbehoud op de eilanden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May