Gajadien bekritiseert rentebeleid CBvS
08 Jan 2022, 00:00
foto


Assembleelid Asis Gajadien (VHP) plaatst vraagtekens bij het beleid van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) over de hoge rentes die gehanteerd worden bij de Open Markt Operaties en periodieke veilingen van termijndeposito's voor de handelsbanken. Gajadien zegt in gesprek met Starnieuws dat niet twee instrumenten tegelijkertijd gebruikt moeten worden om het geld in omloop af te romen. Er wordt tegelijk aan koersbeheersing en rentepolitiek gedaan door de CBvS. Hij vraagt zich af of er geen sprake is van monetaire financiering bij het afromen van gelden. Hij heeft hierover een brief geschreven aan president Chan Santokhi.

Bij de uitvoering van het IMF-programma zijn het ministerie van Financiën & Planning en CBvS de hoofdrolspelers. Er wordt geld overgemaakt in tranches naar de CBvS voor verstevigen van de monetaire reserve en beheersing van de koers. Het is belangrijk hierbij volgens Gajadien om steeds voor ogen te houden dat de maatregelen ook gedragen kunnen worden. Uiteindelijk is de politiek verantwoordelijk voor uitvoering van de maatregelen en niet het IMF. Steeds moet nagegaan worden of een maatregel goed is voor het land en of er sprake is van samenhang.

Gajadien wil van de president weten wat het concrete doel is van de open markt operaties. Hoeveel geld dient er volgens de CBvS te zijn in de economie? Is er sprake van een overmatige kredietvraag, ondanks de (eerdere) lage rente? Hoe en door wie zullen de rentebetalingen uiteindelijk worden gefinancierd? Uit welke post worden de rentes betaald door de CBvS of welk begrotingsartikel als deze door Financiën moeten worden neergeteld? Zullen de hoge rentes niet leiden tot hogere kosten? Zullen de hogere rentes de kwaliteit van de kredietportefeuilles van banken niet doen verslechteren en daardoor ook hun al fragiele solvabiliteit? Dit zijn enkele indringende vragen die de volksvertegenwoordiger stelt aan de president.

De rente van de beleggingen zijn schrikbarend hoog en zelfs tot boven de 80 procent per jaar. Er is reeds bijkans SRD 140 miljoen aan rentes aan de handelsbanken uitbetaald in 2021. Het leegzuigen van de liquiditeiten van de banken leidt ook tot het niet beschikbaar komen van kredieten voor de particuliere sector. De voordelen van hogere rente komen volgens Gajadien de banken en niet het publiek toe. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May