Suriname medeoprichter regionale Financiële en Economische Raad
16 Aug 2011, 23:00
foto


Suriname wil snel integreren in de regio en is medeoprichter van de Zuid-Amerikaanse Financiële en Economische Raad. Minister Adelien Wijnerman van Financiën en governor Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) participeerden in een vergadering in Buenos Aires, Argentinië.

Op de bijeenkomst werden op 12 augustus de statuten en het ‘plan van aanpak’ van deze raad goedgekeurd. Wijnerman en Hoefdraad keerden zondag terug in Paramaribo.
De governor zei dat Suriname alle steun zal geven aan het verstevigen van de interregionale handel. Hij wees erop dat handels en andere barrières, zoals transport mogelijkheden die een goede ontwikkeling belemmeren, weggemaakt dienen te worden. Dit zegt de CBvS in een vandaag uitgegeven persbericht.

De regeringsleiders van de twaalf landen van de UNASUR hadden tijdens de bijeenkomst in Lima, Peru op 28 juli 2011, de ministers van Financiën en centrale-bankpresidenten geïnstrueerd over de noodzaak om te reageren op de uitdagingen van de economische en financiële crisis, grotendeels veroorzaakt door ontwikkelde landen. Opdracht was ook om de regionale integratie te verdiepen en om de economische groei, stabiliteit, sociale integratie en cohesie te behouden.

Bezorgdheid
Hoefdraad sprak bezorgdheid uit over de crisis die vooral Europa en de Verenigde Staten van Amerika treft en de invloed die het kan hebben op kleine open economieën zoals Suriname. Hij deelde mee de economie van het land de afgelopen maanden in een relatief stabiele situatie terecht gekomen. Hij schreef dit toe aan “een solide fiscale en monetaire politiekvoering en toenemende exportinkomsten door de gunstige prijzen op de wereldmarkt”.

Hoefdraad benadrukte de bijzondere rol die Latijns Amerika speelt als een voorbeeldig continent, met een gemiddeld sterke economische groei, strenge fiscale discipline, en goede macro-economische vooruitzichten. “Een rol die in schril contrast staat met de ontwikkelingen van vooral de jaren 80 begin 90 van de vorige eeuw, waar crisis na crisis de regio teisterde.”

Suriname heeft gedurende de vergadering de wens te kennen gegeven lid te willen worden van regionale organisaties zoals het regionaal reserve fonds (FLAR) met hoofdvestiging in Bogota, Colombia en de CAF een regionale ontwikkelingsbank met hoofdzetel in Caracas, Venezuela. De CAF speelt een belangrijke rol in de duurzame ontwikkeling en integratie in de regio.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May