VS klaagt eerste moordverdachte president Moise aan
05 Jan 2022, 13:44
foto
Mario Antonio Palacios (R) verscheen dinsdag voor een federale rechtbank in Miami voor de moord op
de Haïtiaanse president Jovenel Moïse op 7 juli 2021. (Beeld: Reuters/Getty Images)


De Amerikaanse autoriteiten hebben dinsdag een Colombiaanse man aangeklaagd voor samenzwering om buiten de Verenigde Staten moord of ontvoering te plegen. De aangeklaagd wordt in verband gebracht met de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moise. Het is de eerste officiële aanklacht in de brutale misdaad.

Haïti heeft tientallen mensen gearresteerd na de moord in juli die een politiek vacuüm achterliet in het land. Maar tot zo ver heeft Haiti zelf niemand aangeklaagd. Het onderzoek heeft in het land klachten opgeleverd over vertragingen en intimidatie van functionarissen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zei in een verklaring dat Mario Palacios, een voormalige Colombiaanse militaire officier, deel uitmaakte van een samenzwering die eerst van plan was Moise te ontvoeren, maar het plan groeide uit tot een moordcomplot nadat samenzweerders geen vliegtuig konden vinden om de president uit Haïti te halen.

"In de beëdigde verklaring van de klacht wordt beweerd dat Palacios en anderen op 7 juli 2021 de residentie van de president in Haïti zijn binnengegaan met de bedoeling en het doel om president Moise te vermoorden, en in feite is de president vermoord", aldus het ministerie van Justitie in de verklaring.

Palacios werd ook beschuldigd van 'het verlenen van materiële steun met de dood tot gevolg'.

Een lid van de samenzwering, een Haïtiaans-Amerikaanse man die het beschreef als 'mede-samenzweerder #1', reisde eind juni naar de Verenigde Staten om hulp te vragen om het complot te verder uit te werken', aldus de verklaring.

Palacios verscheen dinsdagmiddag voor het eerst in de Amerikaanse rechtbank in Miami, gekleed in burgerkleding met handboeien om zijn polsen die aan een ketting om zijn middel waren vastgemaakt. Palacios, die in het Spaans sprak, vertelde de rechtbank via een tolk dat hij niemand in de Verenigde Staten kent en dat zijn enige inkomen een Colombiaans militair pensioen is ter waarde van ongeveer $ 375 per maand.

Palacios maakte deel uit van een vijfkoppige groep die bekend staat als het "Delta Team" en volgens een rapport van de Haïtiaanse Nationale Politie in augustus over de moord kwam dat team Moise's slaapkamer binnen om hem neer te schieten. De andere vier leden van die groep zitten in Haïtiaanse hechtenis.

"Premier Ariel Henry wil dat gerechtigheid zegeviert in de gemene moord op Jovenel Moise", zei een woordvoerder van het kabinet van de premier toen hem eerder werd gevraagd naar de arrestatie.

Palacios werd in oktober vastgehouden in Jamaica en werd maandag gedeporteerd naar Colombia. Tijdens een tussenstop in Panama stemde hij ermee in in plaats daarvan naar de Verenigde Staten te reizen, zei het Amerikaanse ministerie van Justitie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May