MZ sluit jaar vol uitdagingen en zegeningen af
04 Jan 2022, 09:24
foto


Het nieuwe beleidsplan van de Stichting Medische Zending PHCS (MZ) heeft als thema: overleven en excelleren in uitdagende tijden door teamwerk, focus en passie bij het toepassen van MZintegrated primary health care. De stichting heeft het jaar afgesloten met slechts 58% subsidie voor exploitatiekosten. Directeur Herman Jintie sprak bij de jaarafsluiting van een jaar vol met uitdagingen, maar ook zegeningen.

Bij de jaarafsluiting van de MZ spraken het Stichtingsbestuur en de Bond (MZWO) vol lof over de wijze waarop het personeel samen met de gemeenschappen in het binnenland het afgelopen jaar hebben overbrugd. Het beheersbaar houden van de Covid-situatie in het binnenland was de meest uitdagende maar ook fondsen beschikbaar krijgen om het regulier werk te doen was niet makkelijk, geeft de MZ aan in een persbericht.

Door de moeilijke financiële positie van de overheid moest MZ met 58% van de benodigde subsidie voor exploitatiekosten proberen de gezondheidszorg in het binnenland in stand te houden. Er waren tekorten aan medicamenten en medische verbruiksartikelen, achterstallig onderhoud en minder ‘outreach’ activiteiten, waardoor gemeenschappen niet adequaat konden worden bediend. Het vertrek van de Cubaanse artsen heeft ook zijn stempel gedrukt op de lokale gemeenschappen.

De opzet en implementatie van het elektronisch patiëntendossier met steun van de PAHO kan gezien worden als een van de vele positieve ontwikkelingen van 2021, evenals het afleveren van 11 gezondheidszorg assistenten, de start van de bouw van polikliniek Curuni en het beheersbaar houden van de 2 malaria uitbraken in Palumeu en Tepoe. Na jaren is het de MZ gelukt, met steun van het ministerie van Volksgezondheid (Malaria Programma) om de opleiding tot malaria microscopisten aan te vangen. Het contact met de gemeenschappen in het binnenland is dankzij de Covid-pandemie hechter geworden, zegt de MZ.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May