Jongeren buigen zich over uitdagingen wereldbevolking van 7 miljard
16 Aug 2011, 16:30
foto
Darrel Boetoe, voorzitter van het Nationaal Jeugd Parlement (links) aan het woord, tijdens een paneldiscussie over de wereldbevolking.


Tienermoeders, steeds meer mannelijke drop-outs in het onderwijs en armoedebestrijding, gaan op 31 oktober 2011 nog altijd behoren tot de groep belangrijkste uitdagingen en bedreigingen waarvoor jongeren staan. Rond die datum zal de wereldbevolking zeven miljard zielen tellen. De United Nations Population Fund Agency (UNFPA) heeft een wereldwijd programma opgezet, waar iedereen zich kan uitspreken over de uitdagingen en gevaren.

In Suriname worden diverse lezingen gehouden. Jongeren hebben maandagavond gediscussieerd over hoe deze drie dreigingen invloed hebben op onder andere hun ontwikkeling en van toekomstige generaties. Een panel bestaande uit jeugdleiders heeft samen met het publiek gediscussieerd over de drie onderwerpen. Het panel bestond uit Gracia Groenefelt die bezig is met haar mastersopleiding in de sociologie, Darrel Boetoe voorzitter van het Nationaal Jeugd Parlement, Reon Daparoe, student economie, Shantika Douglas, jeugdwerker en Orfeo Joseph van de politieke partij DOE.

Druk groot
De panelleden hebben op elk onderwerp een statement gegeven. Als het gaat om tienerzwangerschappen, vinden de jongeren dat de kenmerken en oorzaken niet veranderd zijn, maar steeds groter worden. Verkeerde opvoedingspatronen, cultuurbarrières, slechte rolmodellen en leiders alsook de steeds aflatende rol die vaders innemen in het gezin, zijn slechts een paar daarvan. Boetoe merkt onder andere op dat in gezinnen waar vaak de moeder er alleen voor staat, er een ongekende druk is op jongens om al heel vroeg te kiezen voor een baan om zo bij te dragen aan het onderhoud van het gezin.

In de discussie hebben de jongeren elkaar sterk gemotiveerd anders te handelen en te denken en zelf te zorgen voor de veranderingen die zij graag willen hebben. Zonder afhankelijk te willen zijn van de overheid is er op gewezen dat die een belangrijke rol te vervullen heeft, zeker op macro en hoger niveau.

Kansen benutten
De jongeren zijn het er over eens dat Suriname veel meer kansen heeft zich snel te halen uit de armoedezone, waarin sommige landen zich bevinden. Er zijn genoeg mogelijkheden, zoals de natuurlijke hulpbronnen en de relatief kleine bevolking. Douglas vergeleek Suriname met Singapore, waar binnen drie jaar de status van dat land is gegaan van arm naar een land in ontwikkeling. Douglas en de andere panelleden hebben gewezen op de ongelijke verdeling van ontwikkeling en de ongelijke kansen die worden gestimuleerd tot zelfs in stand worden gehouden.

De UNFPA wil met de lezingen tot een beleid komen om wereldproblemen aan te pakken. Op de eerste lezing maandagavond, heeft minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, gesproken over de bevolkingspolitiek van Suriname en hoe de regering daarop inspeelt. Aan het eind van de avond hebben de jongeren elkaar en leeftijdgenoten opgeroepen te werken aan hun toekomst, bewuste keuzes te maken, waarden en normen hoog te houden en liefde te hebben voor Suriname. De jongeren zijn het vooral eens met elkaar dat zij het anders moeten doen dan de politiek het heeft gedaan. Boetoe zegt dat het NJP zich anders dan voorheen nationaler en als een bindmiddel zal moeten opstellen voor jongeren.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May