Project ‘Bouwen op maat’ officieel geïntroduceerd
16 Aug 2011, 03:00
foto
Jongeren staan in de startblokken om een opleiding in de bouwsector te volgen. (Foto: Raoul Lith)


Het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) heeft officieel het project ‘Bouwen op maat’ geïntroduceerd. Het gaat om een opleidingsproject via de Stichting Arbeids Ontwikkeling (SAO). In dit project worden in de eerste plaats vroege schoolverlaters opgeleid om meteen een baan te kunnen vinden in de bouwsector. Daarnaast is er een faseplan voor personen die wel een diploma hebben van de technische school of andere hogere opleidingen. De opleidingen spelen meteen in op de behoefte die er is in de bouwsector.

Ook de Algemene Aannemers Vereniging (AAV) en andere bouwinstanties, zoals de architecten vereniging, zijn betrokken bij het geven van gericht onderwijs. Volgens minister Ginmardo Kromosoeto is de introductie een unieke gelegenheid waar training en duurzame werkgelegenheid bij elkaar passen. President Bouterse die op het programma stond om de introductie maandag te doen, heeft op het laatste moment afgezegd ‘wegens andere drukke werkzaamheden’.

Tekort bouwvakkers opvangen
Antony Wong, voorzitter van de AAV, zegt dat dit project een effectief antwoord is op het tekort aan bouwvakkers in de sector. De eerste cursisten van dit project zijn zestig bij de SAO geregistreerde werkzoekenden, die vroegtijdig de school hebben verlaten. Het aantal geregistreerden die in aanmerking komt voor deze training is 118. Het ander deel zal in een tweede fase worden opgeleid.

Kromosoeto zegt dat naast het formele onderwijs het belangrijk is om schoolverlaters een tweede kans te geven “maar ook dat het ministerie gaat kijken hoe afgestudeerden van de lagere, middelbare en hogere technische scholen kan verzekeren van een baan. Hierover zijn met de instituten die aan het project meewerken gesprekken gevoerd”. Zo kan het dat deze instituten werkgelegenheid scheppen voor de personen die via dit project worden opgeleid. Kromosoeto zegt aan Starnieuws dat arbeid belangrijk is voor het ministerie. “Het is belangrijk dat mensen niet alleen een baan hebben maar deze moet duurzaam zijn, waardoor zij in staat zijn voor zichzelf en hun gezin te zorgen”, zegt hij.

Rekenen op een baan
Kromosoeto zei bij de introductie dat personen die het formeel onderwijs hebben afgerond mogen rekenen op het ministerie, om aan een gepaste baan te komen. Bij de plannen van de regering om woningbouw aan te pakken is daarom vooral gekeken naar het aantal arbeidsplaatsen dat gecreëerd zal worden. Er zijn toen gesprekken gevoerd met de AAV en diverse organisaties. De bewindsman zei dat de vraag naar gekwalificeerde krachten zal toenemen terwijl er weinig aanbod zal zijn. SAO is daarom vroeg bezig de trainingen op te zetten en aan te passen.

De minister deelde mee dat naast het werken aan vakopleidingen er gekeken wordt naar certificering en minimumloon. In het tripartiet overleg en in het Arbeids adviescollege wordt prioriteit hieraan gegeven. Kromosoeto merkte op dat ook particulieren in dit proces passen. Als voorbeeld noemde hij het particulier project van de ‘Schuilplaats’ waar mensen ‘on the job’ worden getraind en ook zorgen voor werkgelegenheid. Kromosoeto benadrukte dat in dit project geïntegreerd veiligheid en omgaan met de werkplek en gereedschappen belangrijke aspecten zijn die bij de training horen. Dit project zich specifiek richten op de bouwprojecten van de regering.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May