DA'91: Intimidatie journalisten aanslag op rechtsorde
30 Dec 2021, 20:41
foto


DA’91 veroordeelt ondubbelzinnig alle aanvallen, pogingen tot intimidatie, represailles en geweld tegen journalisten en mediawerkers. De moordaanslag op de DWT journalist is een voortzetting van een verachtelijke intimidatiemethode die zijn oorsprong heeft in de jaren ’80. In december 1982 was het resultaat daarvan de moord in Fort Zeelandia op 15 burgers, van wie 5 journalisten.

De beveiligers van de vicepresident Ronnie Brunswijk die op 14 december journalist Jason Pinas van de krant ‘De Ware Tijd’ mishandelde en zijn telefoon onterecht afpakten zijn zichtbaar gemaakt na onderzoek. Echter werden zij  door het Openbaar Ministerie op vrije voeten gesteld hetgeen voor DA’91 een aanslag is op de rechtsorde. In Suriname hebben wij terreur middels angst zaaien in onze korte geschiedenis al op verschillende manieren ervaren. DA’91 brengt in herinnering het decreet B-10 dat op 29 juni 1983  werd uitgevaardigd houdende een verbod inzake de verspreiding, productie en in het bezit hebben  van bepaalde geschriften, met als doel de samenleving angst in te boezemen eigen informatie te verzamelen. De intentie van de terroristische aanslag op het leven van journalist Jason Pinas  op 29 december jl. heeft dezelfde intentie.

DA’91 en haar structuren doen een dringend beroep op de regering om gepaste en onmiddellijke actie te ondernemen om een einde te maken aan de heersende straffeloosheid en deze misdaden te bestraffen. Het aanbieden van persoonlijke beveiliging aan de journalist is een tijdelijke oplossing, als samenleving echter hebben wij behoefte aan structurele oplossingen, aangezien niet elke journalist beveiligd zal kunnen worden en het recht van vrije meningsuiting onder geen beding beknot mag worden.  DA’91 benadrukt dat het recht op vrijheid van mening en meningsuiting gegarandeerd is in de grondwet van Suriname en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het erkent het belang van "vrije, onafhankelijke, pluriforme en diverse media en toegang tot informatie, zowel online als offline, bij het opbouwen van inclusieve en vreedzame kennismaatschappijen en democratieën." DA’91 erkent dat de journalistiek voortdurend evolueert en 'bijdraagt aan de vorming van het publieke debat'.

DA’91 roept daarom president Santokhi op om handhaving van het reeds bestaand wettelijk kader ondubbelzinnig te doen plaatsvinden,  waar hiaten blijken wettelijke maatregelen te nemen om journalisten en mediawerkers te beschermen. Voorts doet DA’91 een dringend beroep op de rechterlijke macht, het Openbaar Ministerie, de rug recht te houden en geen ruimte te creëren voor uitdijing van criminele entiteiten in onze samenleving vanwege 'laissez faire' houding in de handhaving en bestraffing.

DA’91 doet een dringend beroep op de president en zijn regering om effectief, transparant en kordaat op te treden in het beschermen van de Surinaamse samenleving in het algemeen, en onze journalisten en mediawerkers in het bijzonder. In deze zou het goed doen dat de president niet talmt met openlijke afkeuring van en effectieve aanpak van deze vorm van terrorisme, met het doel geen enkele ruimte te laten voor straffeloosheid, ongeacht om wie het gaat!
Suriname verdient BETER!
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May